Antena 3 CNN Actualitate România spune adio regimului Băsescu. Obişnuit cu viaţa de lux, viitorul ex-preşedinte şi-a pus deoparte un palat luxos la Snagov

România spune adio regimului Băsescu. Obişnuit cu viaţa de lux, viitorul ex-preşedinte şi-a pus deoparte un palat luxos la Snagov

România spune adio regimului Băsescu. Obişnuit cu viaţa de lux, viitorul ex-preşedinte şi-a pus deoparte un palat luxos la Snagov
de S.T.    |    16 Noi 2014   •   18:23

Traian Băsescu e pregătit să părăsească Palatul Cotroceni. Vrea să se mute tot într-un palat; unul luxos la Snagov.

Obişnuit cu viaţa de lux pe care şi-a asigurat-o ca preşedinte al României, Băsescu şi-a pus deoparte un întreg domeniu cu o valoare de peste 4,5 milioane de euro.

Guvernul a anunţat însă că va căuta o casă care să poată fi atribuită preşedintelui, o locuinţă micuţă în care să nu deranjeze pe nimeni, nu un "ditamai palat la Snagov". Vestea l-a scos din minţi pe Băsescu.

Setea pentru luxul din casele de la stat s-a manifestat la Traian Băsescu încă din anul 2000. Atunci, Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa, de 3.700 mp, cu 1,4 miliarde de lei vechi. În aceeaşi perioadă, omul de afaceri Costel Căşuneanu a achiziţionat, de la acelaşi proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot în Băneasa, pentru care a achitat însă cinci miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Băsescu i-a vândut terenul cumnatei lui Costel Căşuneanu, Gabriela Blaj, primind în schimb, 361.540 de dolari, adică aproximativ 12 miliarde de lei.

După doi ani, în 2006 mai exact, Gabriela Blaj a vândut terenul de 3,700 mp lui Costel Căşuneanu, pentru aceeaşi sumă pe care o primise de la Traian Băsescu. Într-o emisiune, Băsescu a recunoscut că adevăratul cumpărător a fost Căşuneanu.

 În 2002, Traian Băsescu şi-a atribuit prin Administraţia Fondului Imobiliar din primăria pe care o conducea o vilă situată pe strada Mihăileanu, nr.2, de 369 mp. Manevra a generat la începutul lui 2005 un uriaş scandal şi un dosar penal, întrucât Băsescu nu avea dreptul să beneficieze de repartiţie de la stat, locuind deja într-o casă administrată de RAAPPS.

O altă neregulă a fost comisă în 2003, când Băsescu a cumpărat casa din Mihăileanu, în baza legii 112. Ori actul normativ interzice cumpărarea unei locuinţe de către un chiriaş care are sau a avut şi a înstrăinat o altă locuinţă.

În februarie 2005 declară că va da înapoi casa din Mihăileanu, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată. Câteva luni mai târziu, în iulie, ales preşedinte, se mută în reşedinţa oficială, Vila Lac 3.

Vila Lac 3 nu a fost suficientă pentru Băsescu, aşa că a folosit în paralel şi Vila Dante, pentru a înota zilnic, vilă pe care a pus şi ochii iniţial, pentru finalul mandatului.

Traian Băsescu mai foloseşte şi alte 6 vile de protocol, cu ocazia vizitelor prin ţară. Palatul de la Olăneşti, îngrădit din 2006, pentru care statul a acordat peste 1.5 milioane de euro pentru extinderea vilei şi modernizarea ei. Vila de protocol de la Covasna, este şi ea la dispoziţia preşedintelui României. A fost construită în anii 80 pentru a fi folosită ca vilă de vânătoare de Nicolae Ceauşescu. Băsescu mai are la dispoziţie şi Palatul Scroviştea, un complex compus din 4 vile, corp administrativ, corp gardă, corp bazin, popicărie, cramă, ferme, crescătorii, pădure şi teren aferent.

Preferata lui Băsescu în timpul vacanţelor de iarnă este Vila de la Predeal. Tot pe Valea Prahovei mai foloseşte şi complexul Foişor din Sinaia, care cuprinde Palatul Foişor, Casa Veche, Casa Păpuşii, sere, heliport, anexe, construcţii speciale, parc şi teren aferent. Celebra Vilă Neptun, cunoscută pentru faptul că era preferată de familia Ceauşescu pentru vacanţele la mare, a devenit apoi preferata lui Băsescu pentru vacanţele de vară. 

×
Subiecte în articol: Palatul Cotroceni Palat Snagov
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close