Antena 3 CNN Actualitate Vizitele în spitale nu se mai plătesc: "Oamenii nu merg la cinema, nu trebuie să plătească", spune Arafat

Vizitele în spitale nu se mai plătesc: "Oamenii nu merg la cinema, nu trebuie să plătească", spune Arafat

Vizitele în spitale nu se mai plătesc: "Oamenii nu merg la cinema, nu trebuie să plătească", spune Arafat
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    11 Ian 2013   •   21:47

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirmă că "supărararea" unor reprezentanţi ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacienţilor nu vine din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru că vor dispărea anumite taxe.

Arafat a spus că argumentele unor reprezentanţi ai spitalelor, potrivit cărora va creşte consumul de dezinfectanţi în urma noului program de vizitare a pacienţilor, nu au nicio bază, el arătând că a descoperit că unii dintre aceştia percepeau câte 5 lei pentru vizitele pe care le permiteau în afara programului.

"Eu cred că acolo este supărarea, nu că noi am făcut programul de vizită mai lung, dar noi am zis că nu mai trebuie ca lumea să plătească, pentru că nu intri nici la cinematograf, nici la teatru şi nu te duci acolo de bunăvoie, să intri într-un loc în care să-ţi facă plăcere. Tu te duci acolo de nevoie, să vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal să ţi se pună piedici ca să nu poţi face acest lucru şi nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să îşi vadă apropiaţii când el este internat", a spus Arafat, potrivit Mediafax.

El a adăugat că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât "este absurd" ca familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze doar de trei ori pe săptămână în interval de două ore, ca şi cum bolnavul ar fi "la puşcărie".

"Noua formă este aprobată şi este deja în mod normal în vigoare şi ieri (joi - n.r.) a fost o declaraţie a domnului ministru care a explicat că el aşteaptă ca spitalele să o aplice, pentru că este un lucru de normalitate. (...) Acum programul este zilnic, iar sâmbăta şi duminica programul este pe toată durata", a mai spus Arafat.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătăţii, programul de vizită pentru toate unităţile sanitare este de luni până vineri între orele 15.00 şi 20.00, iar în weekend în intervalul 10.00-20.00.
   
Legea prevede ca numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maxim doi pacienţi în acelaşi timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei va fi limitată la 60 de minute.


×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close