Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Brazilia s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a învins Chile la penaltyuri

Brazilia s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a învins Chile la penaltyuri

Brazilia s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a învins Chile la penaltyuri
de M.T.    |    28 Iun 2014   •   22:01

Brazilia este prima echipă calificată în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a învins Chile în urma loviturilor de departajare.

La finalul celor 120 de minute ale partidei de la Belo Horizonte, scorul a fost 1-1, gazdele competiţiei impunându-se cu 3-2 la penaltyuri, acolo unde portarul Julio Cesar a reuşit să apere două dintre execuţiile jucătorilor chilieni.

Istoria acestui meci s-ar fi putut scrie altfel. În minutul 120, un contraatac chilian purtat în doi, Mauricio Pinilla şi Alexis Sanchez, putea produce o dramă pentru Brazilia, la fel de mare ca celebra înfrângere suferită în 1950 în faţa Uruguayului. Pinilla a primit mingea la marginea careului şi a tras violent în transversală. Atât de puternic încât probabil că bara se mişcă şi acum. Câţiva centimetri mai jos şi Chile ar fi eliminat gazda şi marea favorită a turneului final. Şi nu ar fi fost o victorie nemeritată.

Luiz Felipe Scolari a repetat de mai multe ori că ar fi dorit un alt adversar în această fază a competiţiei. Experimentatul antrenor ştia bine ce spune. Chile este o echipă incomodă pentru oricine, capabilă să învingă categoric campioana mondială, aşa cum s-a întâmplat în faza grupelor. Naţionala pregătită de Jorge Sampaoli este rapidă, incisivă, disciplinată, talentată, cu jucători tehnici, dar şi puternici din punct de vedere fizic. În plus, nu renunţă niciodată.

A dovedit-o când a reuşit să revină după ce s-a văzut condusă în urma unei faze confuze. În minutul 18, Neymar a executat un corner de pe partea stângă, Thiago Silva a deviat, iar Gonzalo Jara, presat de David Luiz, a trimis mingea în propria poartă. Fundaşul brazilian a fost creditat cu golul, dar reluările au ratat că fundaşul chilian a fost cel care a atins ultimul balonul.

Egalarea a venit după un sfert de oră. Hulk a trimis greşit o minge înapoi, Eduardo Vargas a fost atent şi a profitat de greşeala jucătorului lui Zenit, trimiţându-i din prima lui Alexis Sanchez. Atacantul chilian a preluat calm în interiorul careului şi a tras plasat la colţul lung, făcând inutil plonjonul disperat al lui Julio Cesar.

Meciul, disputat oricum într-un ritm bun până în acel moment, s-a aprins. Până la pauză, Neymar, Fred şi Dani Alves au fost aproape de a readuce Brazilia în avantaj, în timp ce, la cealaltă poartă, Luiz a reuşit să-l blocheze în ultimul moment pe Charles Aranguiz.

La zece minute de la reluare, a avut loc cea mai controversată fază a partidei. Hulk a marcat după o execuţie greşită, dar golul său a fost anulat de englezul Howard Webb, care a văzut henţul comis de jucătorul brazilian în momentul preluării. Jocul a continuat să se mute rapid dintr-un careu în altul, iar Julio Cesar a reuşit parada meciului în faţa lui Aranguiz. În ultimele minute, brazilienii au presat şi au fost mai periculoşi, dar Claudia Bravo s-a opus cu succes la lovitura de cap a lui Neymar şi la şutul lui Hulk, iar Chile a terminat timpul regulamentar în jumătatea adversă de teren.

Prelungirile au arătat două echipe dispuse să rişte prea puţin, probabil şi din cauza oboselii, şi, exceptând bara lui Pinilla din minutul 120, merită reţinut doar un şut de la distanţă expediat de Hulk şi respins cu o paradă frumoasă de Bravo. Drama avea însă se se prelungească şi la penaltyuri.

Brazilienii au executat primii, prin Luiz, care a înscris, şi s-au desprins la 2-0 după ce Marcelo a marcat şi el. Între golurile celor doi, Willian a trimis pe lângă, dar Julio Cesar a reuşit să apere şutul ghinionistului Pinilla şi pe cel al lui Sanchez.

Aranguiz i-a readus pe chilieni în joc cu o execuţie puternică, la vinclu, apoi Hulk a tras slab, pe centru, iar Bravo a respins. Marcelo Diaz a transformat sigur şi a restabilit egalitatea, înainte ca Neymar să reziste presiunii uriaşe de pe umerii săi şi să facă 3-2. Penaltyul decisiv a fost executat de Jara, cel care s-a aflat în cel mai nefericit mod în preajma lui Luiz la deschiderea scorului. A tras în bară, la fel ca Pinilla în minutul 120, iar Brazilia elimină pentru a patra oară Chile de la Cupa Mondială.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close