Antena 3 CNN Sport Off Sport Sănătatea jucătorilor şi suporterilor de la Euro 2012 în pericol, din cauza unui lucru banal

Sănătatea jucătorilor şi suporterilor de la Euro 2012 în pericol, din cauza unui lucru banal

Sănătatea jucătorilor şi suporterilor de la Euro 2012 în pericol, din cauza unui lucru banal
Sursa foto: foto: Mediafax Foto
05 Iun 2012   •   18:04

Tricourile oficiale ale echipelor calificate la Euro-2012 conţin substanţe toxice periculoase pentru sănătate, printre care plumb, nichel şi compuşi chimici nocivi, a anunţat Biroul european al asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor (BEUC), cu sediul la Bruxelles, scrie AFP.

"Cartonaş roşu pentru tricourile de la Euro-2012", a titrat organizaţia pentru protecţia consumatorilor într-un comunicat cu un ton alarmist, în condiţiile în care "suporterii plătesc până la 90 de euro pentru un tricou al echipei favorite".
   
"După ce au fost analizate nouă tricouri oficiale de la Euro-2012, s-a stabilit că toate conţin niveluri îngrijorătoare de produse chimice. Plumbul, un metal greu, se regăseşte în şase dintre cele nouă tricouri testate: în cele ale Spaniei, Germaniei, Ucrainei, Rusiei, Italiei şi Franţei. În cazul Spaniei şi Germaniei, nivelul de plumb depăşeşte limita legală pentru produsele destinate copiilor", a explicat organizaţia.
   
"Ronaldo, Van Persie şi coechipierii lor din naţionalele Portugaliei şi Olandei evoluează cu tricouri conţinând nichel", a adăugat BEUC.
   
În ceea ce priveşte echipamentul de joc al Poloniei, ţară co-organizatoare, comercializarea acestuia ar trebui interzisă, deoarece conţine un compus organostanic - folosit pentru a elimina mirosul de transpiraţie - în doze ce depăşesc limitele legale.
   
Aceşti compuşi chimici pot fi toxici pentru sistemul nervos. Nonilfenolul, care poate perturba sistemul endocrin, iar deversarea lui în apele uzate este interzisă deoarece are un efect nociv asupra mediului înconjurător, a fost descoperit în tricourile echipelor Spaniei şi Italiei.
  
   

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close