Antena 3 CNN Externe Criză politică în Belgia, după demisia Guvernului

Criză politică în Belgia, după demisia Guvernului

Criză politică în Belgia, după demisia Guvernului
20 Dec 2008   •   11:14

Criză politică de proporţii în Belgia. Guvernul s-a prăbuşit pe fondul scandalului iscat, în urma salvării de la faliment a băncii Fortis. Membri executivului belgian şi-au prezentat demisia regelui Albert al II-lea, după ce guvernul a fost acuzat că a exercitat presiuni asupra justiţiei, pentru a valida un plan de dezmembrare a grupului financiar belgiano-olandez Fortis, victimă a crizei financiare mondiale.
Ministrul Justiţiei a fost primul care a demisionat, în urma unui raport al Curţii Supreme care arăta că există indicii privind o interferenţă politică în cazul Fortis, dar nu şi dovezi solide. Ulterior, Consiliul de miniştri a decis să prezinte regelui demisia întregului guvern.
Guvernul belgian este implicat într-o luptă juridică complicată cu micii acţionari ai fostului grup Fortis, una dintre primele bănci europene victime ale crizei financiare. Grupul a dezmembrat pentru că ajunsese în pragul falimentului, la începutul luI octombrie. Majoritatea activelor sale din Olanda au fost cumpărate de statul olandez, iar cele belgiene au fost naţionalizate de statul belgian, care urma să retrocedeze 75% grupului francez BNP Paribas.
Antena 3

×
Subiecte în articol: demisie guvern criza politica
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close