Antena 3 CNN Externe Directorul Human Rights Watch: România trebuie să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine CIA

Directorul Human Rights Watch: România trebuie să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine CIA

Directorul Human Rights Watch: România trebuie să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine CIA
07 Noi 2008   •   09:32

România trebuie să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine ale CIA, este cererea imperativă a directorului Human Rigts Watch, Tom Malinowski. În cazul în care acest lucru este adevărat şi va ieşi la iveală în America, în urma schimbării administraţiei, oficialii români implicaţi vor avea de suferit, atrage atenţia directorul institutului.
Directorul Human Rigts Watch avertizează România că ar trebui să spună adevărul acum despre închisorile secrete al CIA. ?Dacă România a fost implicată în acel program, cred că ar fi bine să-şi asume răspunderea înainte să fie forţată de eventualele dezvăluiri din Statele Unite, mai ales acum când America are un nou preşedinte, care promite să închidă Guantanamo, pentru a pune capăt torturilor şi pentru a opri practica închisorilor secrete?, atrage atenţia Tom Malinowski.
În interviul acodat jurnaliştilor de la RFI, Malinowski subliniază faptul că în administraţia Barrack Obama, într-un fel sau în altul, vor ieşi la lumină fapte despre locurile unde au fost ţinute persoanele suspectate de terorism şi în ce condiţii. ?Este important pentru România să înţeleagă că în Statele Unite nu există secrete permanente?, mai spune Malinowski.
Scandalul închisorilor CIA a izbucnit în noiembrie 2005, după ce cotidianul american The Washington Post anunţa că CIA a înfiinţat o reţea secretă de închisori pe teritoriul unor ţări din estul Europei şi din alte zone, pentru interogarea unor membri importanţi ai reţelei Al-Qaida. Tot în noiembrie, organizaţia americană Human Rights Watch indica Polonia şi România drept locaţii sigure ale unor închisori secrete administrate de CIA.
Imediat, Parlamentul European dar şi cel de la Bucureşti au început anchete în acest caz. Parlamentarii români au ajuns la concluzia că pe teritoriul României nu au existat centre de detenţie şi nu au fost efectuate zboruri ilegale pentru raportul deţinuţilor prin intermediul CIA.
Antena 3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close