Antena 3 CNN Externe Eutanasia în cazul bătrânilor care nu suferă de boli incurabile ar putea fi legalizată în Olanda

Eutanasia în cazul bătrânilor care nu suferă de boli incurabile ar putea fi legalizată în Olanda

Eutanasia în cazul bătrânilor care nu suferă de boli incurabile ar putea fi legalizată în Olanda
Sursa foto: batrana
09 Mar 2010   •   12:38

Campania de legalizare a eutanasiei în rândul bătrânilor care nu suferă de boli incurabile se bucură de suport din partea populaţiei olandeze. Peste 100.000 de semnături în favoarea acestei măsuri au fost strânse în Olanda, stat care a legalizat deja eutanasia în 2002, informează ctv.ca.

Deşi numărul de semnături este suficient pentru ca petiţia să fie dezbătută în Parlament, procedura ar putea dura ani de zile. Olanda ar deveni primul stat care legalizează eutanasia în cazul persoanelor care nu suferă de boli incurabile.

Propunerea ar fi putut ajunge în Parlament cu numai 40.000 de semnături, însă organizaţia "Of Free Will" a reuşit să strângă 112.500 de semnături, a declarat Marie-Jose Grotenhuis, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei.

Propunerea care va fi adusă în faţa Parlamentului prevede instruirea persoanelor fără pregătire medicală de a administra doza letală bătrânilor care nu doresc să-şi continue viaţa. Asistenţii vor fi obligaţi să investigheze cazul, astfel încât decizia bătrânilor să nu fie provocată de o ?depresie de moment?. ?Am primit foarte multe reacţii pozitive. Oamenii au luat propunerea în serios?, a adăugat Marie-Jose Grotenhuis.

Asociaţia Regală Medicală din Olanda nu susţine această măsură şi consideră că ?subminează rolul doctorilor?. Potrivit legilor olandeze aflate în vigoare, un pacient poate beneficia de eutanasie numai după ce doi doctori confirmă faptul că persoana respectivă suferă de o boală care nu îi dă nici o şansă de supravieţuire.

Printre statele europene care au legalizat deja eutanasia se numără Elveţia şi Belgia. Marea Britanie şi Franţa le permit bolnavilor în stare terminală să refuze tratamentul, însă nu au legalizat încă eutanasia. Peste 2.500 de persoane au fost eutanasiate în Olanda, în anul care a trecut.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: eutanasie batrani Olanda petitie parlament
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close