Antena 3 CNN Externe Evreii au aprins prima lumânare de Hanukkah - Sărbătoarea Luminii

Evreii au aprins prima lumânare de Hanukkah - Sărbătoarea Luminii

Evreii au aprins prima lumânare de Hanukkah - Sărbătoarea Luminii
22 Dec 2008   •   11:38

Comunităţile evreieşti din Israel, Rusia, Polonia şi Germania au aprins, duminică, prima lumânare de Hanukkah, Sărbătoarea Luminii care durează opt zile.
Locuitorii oraşului Sderot au sărbătorit prima zi de Hanukkah la câteva ore după ce un tir de rachete lansat din Gaza a distrus o casă israeliană. Acordul de încetare a focului dintre Israel şi gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a expirat vineri.
Între timp, la Moscova, peste o mie de persoane s-au adunat pentru a participa la ceremonia de Hanukkah. Aprinderea tradiţionalei Menorah, lampa sfântă, înaltă de opt metri, a avut loc chiar în apropiere de Kremlin.
În Varşovia, preşedintele Lech Kaczynski a participat la slujba de la sinagogă, alături de comunitatea evreiască din ţara sa. Este pentru prima oară când un preşedinte polonez în exerciţiu vizitează o sinagogă.
La Berlin, Hanukkah a fost sărbătorită în faţa Porţii Brandenburg. Aproape o mie de persoane au participat la eveniment. Printre invitaţi s-a numărat şi ambasadorul Israelului în Germania.
În limba ebraică, Hanukkah, sau Sărbătoarea Luminii, înseamnă ?dedicaţie". Sărbătoarea comemorează victoria evreilor Macabei împotriva grecilor-sirieni în anul 165 înainte de Hristos.
Antena 3

×
Subiecte în articol: evrei
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close