Antena 3 CNN Externe Iran avertizează puterile ?corupte? să nu provoace tulburări în Golf

Iran avertizează puterile ?corupte? să nu provoace tulburări în Golf

Iran avertizează puterile ?corupte? să nu provoace tulburări în Golf
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
12 Mar 2010   •   16:10

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a avertizat puterile "corupte" să nu destabilizeze Golful, pe fondul vizitei secretarului american al Apărării, Robert Gates, în Emiratele Arabe Unite.

"Trebuie să asigurăm propria noastră securitate în Golful Persic, care este Golful prieteniei şi frăţiei," declara Ahmadinejad într-un discurs.

"Poporul iranian nu va permite puterilor mondiale corupte să creeze tulburări în Golful Persic," sublinia Ahmadinejad, făcând aluzie la prezenţa trupelor occidentale în regiune.

"Ce căutaţi în regiunea noastră? De ce v-aţi trimis armatele în zona noastră? Dacă credeţi că puteţi controla petrolul din Irak şi Golful Persic, vă înşelaţi. Tineretul regiunii noastre vă va tăia mâinile."
Cu trupele americane la majoritatea vecinilor noştri, Iran a cerut de mai multe ori retragerea forţelor străine din regiune.

De altfel, în timpul unei vizite în Afganistan,miercuri, Ahmadinejad arăta că el nu consideră "prezenţa forţelor militare străine în Afganistan ca o soluţie de pace? pentru acest stat.
"Întrebarea este ce faceţi în această regiune. Sunteţi la 12.000 de kilometri, de cealaltă parte a lumii. Aceasta este o întrebare serioasă."
Comentariile sale au atras un apel din partea Washingtonului ca Teheran să joace "un rol constructiv" în regiune. De altfel, în discursul său, Ahmadinejad a reiterat predicţiile sale controversate despre eventuala dispariţie a Israelului.

"Regimul sionist este cel mai urât regim din lume. A ajuns la capătul liniei şi indiferent dacă îi place sau nu, va dispărea," he said.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close