Antena 3 CNN Externe Iran începe îmbogăţirea uraniului la 20%

Iran începe îmbogăţirea uraniului la 20%

Iran începe îmbogăţirea uraniului la 20%
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
08 Feb 2010   •   00:39


Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a ordonat şefului programului nuclear al ţării să înceapă îmbogăţirea uraniului la un nivel superior, ridicând miza în disputa sa cu Occidentul, la doar câteva zile după ce părea că a acceptat acordul ONU.
Declaraţia lui Ahmadinejad a atras o reacţie imediată din partea Marii Britanii, care arăta că "este evident un subiect de serioasă îngrijorare," în timp ce secretarul american al Apărării Robert Gates a chemat la o presiune internaţională mai mare asupra republicii islamice.

În cadrul unui discurs la o expoziţie dedicată tehnologiei laser, Ahmadinejad a acuzat puterile mondiale de stagnarea în acordul nuclear, dar a lăsat uşa deschisă la posibile negocieri.

"Am spus să ne lăsaţi să le dăm (puterilor mondiale) două -trei luni şi dacă nu sunt de acord, vom începe noi înşine. Acum, Dr Ali Akbar Salehi, începeţi să faceţi la 20 procente cu centrifugele," a cerut liderul iranian şefului nuclear, care se afla în audienţă, referindu-se la uraniul puternic îmbogăţit.
"În acelaşi timp, suntem pregătiţi să negociem pentru schimbul de combustibil," a completat acesta.

Marea Britanie arăta că dacă Iran continuă cu îmbogăţirea uraniului, ar fi o încălcare a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. În acelaşi timp, Gates a cerut comunităţii internaţionale să se unească contra Iranului.
"Comunitatea internaţională a oferit guvernulu iranian numeroase oportunităţi de a oferi asigurări pentru intenţiile sale. Rezultatele au fost foarte dezamăgitoare. În cazul în care comunitatea se va uni pentru a pune presiune pe guvernul iranian, cred că încă este timp pentru ca sancţiunile şi presiunea să funcţioneze. Dar trebuie să acţionăm toţi împreună."
Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, declara sâmbătă că a avut "o întâlnire foarte bună" cu Yukiya Amano, noul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre schimbul de combustibil.



Antena3.ro

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close