Antena 3 CNN Externe Obama şi McCain, în luptă cu sute de candidaţi la preşedinţia SUA

Obama şi McCain, în luptă cu sute de candidaţi la preşedinţia SUA

Obama şi  McCain, în luptă cu sute de candidaţi la preşedinţia SUA
04 Noi 2008   •   04:07

Deşi toate ştirile sunt despre Barack Obama şi John McCain, există 255 de candidaţi la preşedinţia SUA la alegerile de pe 4 noiembrie. Lista oficială a Comisiei Electorale federale include reprezentanţi obişnuiţi din partea partidelor minorităţilor politice, precum Partidul Socialist, Partidul Ecologist, sau altele.
De exemplu, pe listele din Colorado, candidatul Partidului Pacifist, Bradford Lyttle, are o platformă electorală în care sunt incluse câteva promisiuni, printre care retragerea trupelor din Irak, reducerea cheltuielilor pentru apărare la zero şi pregătirea pentru rezistenţa nonviolentă la o posibilă invazie.
Un alt candidat preocupat de invazie este John Taylor Bowles de la Mişcarea Socialistă Naţională. El promite servicii de sănătate gratuite, lipsa şomajului şi ?relocarea umanitară a tuturor non-albilor?. Pliantele de campanie îl arată cu o zvastică pe braţ. Dacă aceştia nu sunt pe placul alegătorilor mai există şi vampirul auto-proclamat Jonathon Sharkey, fondatorul Partidului Vampirilor, Vrăjitoarelor şi Pagânilor. El a fost arestat pe 28 septembrie în Tennessee si este anchetat pentru ameninţări la adresa preşedintelui.
La aceată listă se mai poate aduăga un nume: Gene Amondson de la Partidul Prohibiţiei- el promite scoaterea alcoolului în afara legii.
Fără fonduri şi organizare, ceilalţi candidaţi nu au nici cea mai mică şansă de a câştiga, fiind cel mai adesea condamnaţi la un rol de figuranţi. Printre aceştia Bob Barr, independentul Ralph Nader, Chuck Baldwin din partea Partidului Constituţiei şi ecologista Cynthia McKinney le-ar putea crea probleme lui McCain şi lui Barack Obama în anumite state-cheie.
Un sondaj al RealClearPolitics (RCP) îl creditează pe Nader cu circa 2,5 la sută din intenţiile de vot la nivel naţional, şi pe Barr cu 1,3 la sută. Restul candidaţilor nu ar obţine nici măcar 1 la sută.
Nader, în vârstă de 74 de ani, apărător al drepturilor consumatorilor şi uneori considerat responsabil pentru eşecul democratului Al Gore în faţa lui Bush în 2000, s-a angajat în cea de-a cincea tentativă a sa la Casa Albă. Barr, care a reprezentat Georgia în Congres între 1995 şi 2003, a fost lider al conservatorilor. El a întrerupt legăturile cu administraţia George W. Bush dupăadoptarea legii împotriva terorismului, Patriot Act.
"În noiembrie, Barr ar putea fi ceea ce Ralph Nader a fost pentru Al Gore în 2000: catastrofal", a apreciat George Will, editorialist la Newsweek.
Barr va concurca cu Chuck Baldwin, fost republican care reprezintă partidul Constituţiei, al cărui program este destul de similar cu cel al libertarienilor. Baldwin va fi prezent în cel puţin 37 de state.
Ecologiştii au desemnat drept candidat la preşedinţie o femeie de culoare, reprezentantă democrată a Georgiei în Congres (1993-2003) Cynthia McKinney, care va fi prezentă în 32 de state şi care i-ar putea crea probleme lui Obama, privându-l de voturile feministelor şi al pacifiştilor.
"Există candidaţi care se opun războiului în tot spectrul politic. la dreapta sunt Bob Barr şi Chuck Baldwin. La stânga, Cynthia McKinney şi Ralph Nader", a declarat Kevin Zeese, director al asociaţiei "electoratul pentru pace". Oricum, cert este că în final, americanii merg la urne marţi pentru a alege al 44-lea preşedinte între republicanul John McCain şi democratul Barack Obama, după o campanie prezidenţială neobişnuit de lungă şi pe fondul unei crize economice ce pare să fi înclinat balanţa în favoarea democraţilor, după două mandate republicane.
Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close