Antena 3 CNN Externe Partidul Fidesz domină alegerile din Ungaria şi obţine două treimi din Parlament

Partidul Fidesz domină alegerile din Ungaria şi obţine două treimi din Parlament

Partidul Fidesz domină alegerile din Ungaria şi obţine două treimi din Parlament
Sursa foto: fidesz
26 Apr 2010   •   00:58

Partidul de centru dreapta din Ungaria- Fidesz a câştigat o majoritate de două treimi din parlament, punând capăt unei perioade de opt ani de guvernare socialistă şi oferindu-le astfel posibilitatea de a modifica legea fundamentală.
Biroul Electoral Naţional arta că Fidesz pare a fi câştigat 263 locuri din cele 386, după numărarea a 97.2 procente dintre voturi, după turul doi al alegerilor de duminică.
Victoria oferă formaţiunii cu cinci locuri mai mult decât cele 258 necesare pentru o majoritate de două treimi în parlament.

Viktor Orban, liderul Fidesz şi premier al Ungariei, a declarat victoria în faţa a mii de suporteri în centrul capitalei.

"Am asistat la o revoluţie în centrele de vot. Alianţa civică ungară Fidesz Hungarian şi Partidul Democrat Creştin a obţinut 68 procente din mandatele din parlament", clama acesta.
Fidesz a guvernat ultima oară între 1998 -2002 şi obţinuse 52.7 procente din voturi şi 206 locuri parlamentare în prima rundă, pe 11 aprilie, dându-i dreptul să creeze un nou guvern.
În complexul sistem electoral ungar, circa 2,5 milioane de alegători au fost chemaţi la vot duminică în 57 de circumscripţii unde nu s-a înregistrat un câştigător clar în urmă cu două săptămâni.
Prezenţa la vot a fost de 44.17 la sută, faţă de 64.29 procente în primul tur.


Fidesz a promis mai multe locuri de muncă, o birocraţie mai mică şi taxe mai scăzute pentru a redresa economia. Cu toate acestea, având în vedere deficitul mare şi bugetul supervizat de marile instituţii financiare, locul pentru stimulare fiscală este scăzut.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri generale Ungaria Viktor Orban
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close