Antena 3 CNN Externe Revista presei. Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare. Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice

Revista presei. Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare. Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice

Revista presei. Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare. Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice
Sursa foto: ziare mapamond
12 Feb 2010   •   04:46

Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare

Israel se confruntă cu o campanie globală de deligitimizare, potrivit unui raport al Institutului Reut, organizaţie de anliză socioecomică şi securitate, ce a cerut guvernului să trateue problema ca pe o ameninţare strategică.
Raportul citează demonstraţiile anti-israeliene din campusuri, protestele atunci când sportivii israelieni concurează în străinătate, apelurile din Europa de boicotare a produselor israeliene şi ameninţările cu arestarea liderilor ce vizitează Londra.
Reut susţine că această campanie este opera unei reţele mondiale de organizaţii şi indivizi. Aceştia nu au o ierarhie sau un lider, ci lucrează împreună pe baza aceleiaşi ideologii- să arate Israelul ca stat paria şi să nege dreptul său la existenţă, explică Haaretz.
Aceştia promovează activităţile pro-palestiniene ca fiind la modă, iar activiştii majoritari nu sunt palestinieni, musulmani sau arabi, ci tineri de stânga din Europa şi America de Nord, se arată.






China riscă repercusiuni pentru refuzul de a sancţiona Iranul

Refuzul Chinei de a semna noi sancţiuni contra Iranului ar putea avea repercusiuni ce să îi afecteze interesele externe, consideră experţii americani. Recentele declaraţii ale preşedintelui american Barack Obama despre opoziţia Chinei şi neobişnuitele declaraţii dure ale Rusiei- multă vreme contrară sancţiunilor- au evidenţiat refuzul beijingului de a susţine asemenea paşi ca o modalitate de a presa Iranul pentru programul său nuclear.

Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, declara că acţiunile recente ale Iranului "au ridicat îndoieli printre alte state, iar aceste îndoieli sunt bine întemeiate." .
Iar Franţa şi SUA au subliniat că anunţul Iranului de a îmbogăţi uraniul la 20 procente nu lasă loc decât la un al patrulea set de sancţiuni în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, enumeră FOX News.
China totuşi, ce depinde de livrările de energie iraniene, susţine că acum nu este timpul potrivit pentru a discuta asemenea măsuri şi că uşa negocierilor este deschisă.
China are drept de veto la orice măsură, ca şi SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa.
Opoziţia acestui stat face parte din diplomaţia insistenţă- chiar agresivă - a Chinei. Recent, Beijingul a ameninţat SUA cu represalii pentru vânzarea de arme către Taiwan.
Analiştii cred că asemenea poziţii vor dăuna reputaţiei internaţionale a Chinei, relaţiilor cu UE şi vor declanşa răspunsuri de la Washington.
Astfel, Casa Albă ar putea decide să vândă chiar mai multe arme, printre care şi avioane de luptă, aşa cum a cerut Taiwan, aprecia Ralph Ralph Cossa, preşedinte al grupului Pacific Forum CSIS.
De asemenea, Washington s-ar putea retrage din garantarea intereselor Chinei în contractele petroliere din Iran şi mina de cupru afgană dacă se consideră că Beijing obstrucţionează eforturile în Orientul Mijlociu.

Conflictul pe seama Iranului va ridica şi preţul la petrol, ceea ce va afecta economia Chinei. În plus dacă SUA şi alte state desfăşoară sancţiuni pe cont propriu, companiile chinezeşti care fac afaceri cu Iranul ar putea primi interdicţie în alte ţări.



Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca la sfârşitul lunii comitetul său de urgenţă pentru a determina dacă vârful pandemiei de gripă H1N1 a trecut, a anunţat joi responsabilul cu pandemiile de gripă, dr. Keiji Fukuda .
?OMS va solicita comitetului său de urgenţă să se reunească la sfârşitul lunii pentru a furniza OMS un aviz privind eventuala intrare într-o perioadă de după vârful pandemiei?, a explicat Fukuda, citat de Bloomberg.
Într-o asemenea fază, care înseamnă că ?ce era mai rău a trecut, ne îndreptăm progresiv spre o situaţie mai comparabilă cu cea a gripei sezoniere?, arăta doctorul, care avertiza însă că această fază de tranziţie nu înseamnă că pandemia ar fi încheiată.
Peste 15.000 de persoane au decedat din cauza gripei noi, din aprillie, dar acesta arăta că numărul total exact nu se va şti decât peste un an sau doi. Gripa de sezon ucide 500.000 de oameni pe an, potrivit OMS.


Fostul parlamentar american Charlie Wilson a decedat

Charlie Wilson, fost parlamentar american care a fost promotorul sprijinului CIA pentru luptătorii afgani ce se împotriveau trupelor sovietice în anii 80, a decedat în urma unui stop cardiac, informează AFP.
Fostul oficial, a cărui biografie a fost prezentată în filmul s"Charlie Wilson's War," avea 76 de ani.
Democrat din Texas şi fost membru al unei importante comisii, a promovat vaste creşteri de finanţare pentru eforturile CIA de ajutare a mujahedinilor afgani în timpul invaziei sovietice.


Air China a comandat 20 Airbus A320s pentru 1.63 miliarde dolari



Air China, una din cele trei mari companii aeriene din statul asiatic, a anunţat că a comandat 20 de avioane Airbuis A320. Acestea vor fi livrate în perioada 2011-2014.
Air China, China Southern şi China Eastern sunt cele mai mari trei companii, scrie Xinhua.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close