Antena 3 CNN Externe SUA avertizează sârbii bosniaci să nu caute independenţa

SUA avertizează sârbii bosniaci să nu caute independenţa

SUA avertizează sârbii bosniaci să nu caute independenţa
Sursa foto: Republika Srpska
11 Feb 2010   •   22:19

Statele Unite au anunţat că vor privi ca "provocator" orice referendum care ameninţă integritatea teritorială a Bosniei Herţegovina. Declaraţia ambasadei SUA din Sarajevo a venit după ce parlamentul entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska, a dezbătut un proiect de lege pentru referendumuri despre care comunitatea internaţională susţine că ar putea duce la un vor pentru independenţa republicii.
Declaraţia a avertizat împotriva oricărui referendum ce ar afecta acordul de pace de la Dayton ce a pus capăt războiului din Bosnia şi autoritatea înaltului reprezentant al comunităţii internaţionale în acest stat, Valentin Inzko.

Guvernul din Republika Srpska, una din cele două regiuni semi-autonome din Bosnia, a introdus o lege ca răspuns la decizia lui Inzko de a extinde mandatul judecătorilor şi procurorilor străini ce lucrează în statul bosniac şi au atribuţiii legate de cazurile de crime de război şi corupţie.
Premierul Republika Srpska , Milorad Dodik, aprecia că aceste decizii sunt ultimele dintr-o lungă serie ce diminuează autonomia regiunii şi a ameninţat că va organiza un referendum în sprijinul acordului de la Dayton şi pentru posibila integrare a Bosniei în NATO.
În mesajul său către parlament, Dodik sublinia că legea referendumului nu este începutul separării de Bosnia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close