Antena 3 CNN Politică Orban, contracandidat cu acte în regulă pentru Antonescu: Propun un acord politic pentru relaţia Putere-Opoziţie

Orban, contracandidat cu acte în regulă pentru Antonescu: Propun un acord politic pentru relaţia Putere-Opoziţie

Orban, contracandidat cu acte în regulă pentru Antonescu: Propun un acord politic pentru relaţia Putere-Opoziţie
Sursa foto: Ludovic Orban
03 Mar 2010   •   15:59

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, şi-a lansat, miercuri, programul pentru candidatura la preşedinţia partidului, arătând că doreşte un
Un acord politic între putere şi opoziţie însoţeşte programul politic cu care liberalul Ludovic Orban are de gând să concureze la Congres pentru postul de lider de partid. Orban a anunţat miercuri că şi-a depus candidatura individuală la această funcţie cu "la ora 12 fără două minute", el arătând că a intrat în cursă în baza vechiului statut al partidului şi nu a regulilor pe care Crin Antonescu, actualul lider PNL, are de gând să le impună la lucrările acestui for.
Orban a anunţat că în cazul în care va fi ales preşedinte al PNL, va propune spre dezbatere publică negocierea şi semnarea unui acord politic care să fixeze "principiile fundamentale în relaţiile dintre putere şi opoziţie".
"Duşmănia, sectarismul, tendinţa de eliminare, transformarea oricărei decizii într-o decizie politică sau cu caracter electoral fac un rău imens bunei funcţionări a democraţiei în România şi fac rău fiecărui cetăţean. Cred că între partidele politice, chiar dacă există o competiţie pentru ajungerea la putere, trebuie să existe nişte limite în exercitarea puterii care să fie definite. Consider că relaţii instituţionale trebuie să avem şi cu PSD şi cu Partidul Democrat şi cu UDMR", a explicat Orban.
Liderul PNL a atras atenţia că nu îşi propune să desfiinţeze "un alt partid" şi că acordul între partidele de la putere şi cele din opoziţie trebuie să ducă la consultarea opoziţiei de către Guvern în legătură cu proiectele pe care doreşte să le iniţieze, la numirea reprezentanţilor opoziţiei la instituţii precum Avocatul Poporului, CNA şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
În ceea ce priveşte posibilitatea unei guvernări alături de PDL, Ludovic Orban a precizat că "PNL nu trebuie să excludă o ocazie de a participa la guvernare, chiar şi până în 2012" şi că liberalii vor discuta cu PDL numai în condiţiile în care acest partid "va renunţa la demagogie, populism, recrutarea prin trădare şi o să se schimbe la faţă".
El a reiterat că PNL poate să ajungă la guvernare înainte de 2012, deoarece modul în care se guvernează, în prezent, poate provoca o serie de mişcări sociale şi implicit, căderea actualului executiv.
"La modul în care guvernează acum Guvernul Boc, haosul legislativ, bulversarea din toate instituţiile publice, punerea la îndoială a unor drepturi şi nerespectarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor pot să genereze oricând o mişcare socială care să trimită la plimbare acest guvern de nepricepuţi şi de demagogi", a spus Orban, prognozând că "este posibilă o guvernare cu parteneri politici care să accepte programul de guvernare al PNL".
În legătură cu modul în care va conduce organizaţiile PNL dacă va ajunge preşedintele partidului, Orban a spus că doreşte ca nicio decizie importantă în PNL să nu se ia fără consultarea "bazei partidului". Astfel, deciziile în Delegaţia Permanentă trebuie să fie luate în urma mandatelor primite de reprezentanţii organizaţiilor locale de la aceste organizaţii.
Ludovic Orban mai propune, în programul său, ca PNL să ceară constituirea, la nivel parlamentar, a unei comisii de cod electoral, astfel încât sistemul electoral să se uniformizeze. El a mai spus că, în domeniul bugetar, susţine introducerea impozitului pe venit mediu, iar în domeniul administraţiei locale realizarea unei reale autonomii locale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close