Antena 3 CNN Politică Jurământ în faţa Parlamentului: Băsescu I a predat atribuţiile prezidenţiale lui Băsescu II

Jurământ în faţa Parlamentului: Băsescu I a predat atribuţiile prezidenţiale lui Băsescu II

Jurământ în faţa Parlamentului: Băsescu I a predat atribuţiile prezidenţiale lui Băsescu II
Sursa foto: Traian Basescu
20 Dec 2009   •   19:05

Primul mandat al lui Traian Băsescu în fruntea ţării săa finalizat. Nu însă şi periplul acestuia la Cotroceni. Şeful statului s-a întors astăzi, în plenul reunit al Parlamentului pentru a depune jurământul pentru alţi cinci ani ca şef de stat, în aceeaşi zi când se comemorează 20 de ani de la declanşarea Revoluţiei la Bucureşti. Noul mandat va fi ultimul care poate fi obţinut de Traian Băsescu, Constituţia stipulând faptul că nici un cetăţean al României nu poate fi preşedinte mai mult de două mandate.

Preşedintele a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat prezidenţial după ce preşedintele CCR, Ioan Vida a confirmat în plenul reunit al Parlamentului României validarea de către instituţia pe care o conduce a rezultatulului alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de reprezentanţi de la 471 la 300.

Nu înainte însă ca Băsescu să perturbe puţin protocolul de învestire, fiind cât pe ce să ia cuvântul înainte de binecuvântarea Patriarhului Daniel. Grăbit, el s-a instalat la tribună imediat după ce Vida a încheiat procedura de anunţare a validării de către CCR a rezultatului alegerilor prezidenţiale, fiind atenţionat de către democrat-liberalii aflaţi la prezidiu asupra greşelii pe care era să o facă. Râzând, şeful statului s-a retras pentru a permite înaltei feţe bisericeşti să-şi ţină slujba în faţa parlamentarilor.

?Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!? a dat citire apoi Băsescu jurământului de învestire ca şef de stat prevăzut de Constituţia României.

Prima etapă, ceremonia de încheiere a primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu a debutat la 14:35 şi a durat numai cinci minute. În curtea interioară a Palatului Cotroceni, şeful statului a trecut în revistă garda de onoare şi a salutat drapelul înainte de a pleca împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, la Palatul Parlamentului.

Primirea onorului gărzii şi salutarea drapelului va fi repetată la întoarcere de Traian Băsescu, de această dată în calitate de preşedinte abia intrat în atribuţiile celui de-al doilea mandat la Cotroceni.

Conform prevederilor Constituţiei, mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului în faţa Parlamentului. Dupã câştigarea celui de-al doilea mandat, Traian Băsescu promitea să fie un preşedinte mai bun. La 16 decembrie, în cadrul ceremoniei de validare de la Curtea Constituţionalã, preşedintele a declarat că obiectivul său principal este ca fiecare român să simtă cã preşedintele este şi al lui, indiferent cum a votat. Traian Băsescu a fost ales preşedinte în al doilea tur de scrutin, pe 6 decembrie, cu 50,33% din voturile exprimate.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: juramant
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close