Antena 3 CNN Actualitate Anestezia, cauza complicaţiilor de la spitalul CF 2: Nu au folosit seringi de unică folosinţă

Anestezia, cauza complicaţiilor de la spitalul CF 2: Nu au folosit seringi de unică folosinţă

Anestezia, cauza complicaţiilor de la spitalul CF 2: Nu au folosit seringi de unică folosinţă
27 Apr 2010   •   16:18
EXCLUSIV ANTENA3.RO // Burkholderia Cepacia. Este denumirea unei bacterii la fel de greu de pronunţat ca numele vulcanului Eyjafjallajokull. Dacă vulcanul islandez a provocat doar perturbarea traficului aerian, din păcate bacteria Burkholderia Cepacia a pus în pericol vieţile celor două paciente de la spitalul CF 2 din Bucureşti care au ţinut capul de afiş al presei în ultimele zile. Potrivit unor rezultate preliminare ale anchetei desfăşurate în acest caz, soprana Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda au fost infectate cu această bacterie în timpul operaţiilor la care au fost supuse în data de 19 aprilie. Iar vinovaţi de acest lucru nu sunt cei de la secţia de ginecologie a spitalului, ci anesteziştii de la CF 2, pentru că această bacterie provine din serul folosit la cele două anestezii.

Bacteria din serul de la anestezie

În ciuda demiterilor din ultimele zile de la spitalul CF 2 nu a fost până acum prezentată vreo concluzie oficială a Ministerului Sănătăţii în acest caz. Şi asta deoarece analizele medicale durează, fiind vorba de prelevarea şi analizarea de probe care pot arăta cauzele producerii complicaţiilor post operatorii ale celor două paciente. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Antena3.ro că deşi iniţial s-a crezut că este vorba de o eroare a secţiei de ginecologie, care nu ar fi dezinfectat sala de operaţii, cel mai probabil complicaţiile în aceste cazuri ar fi apărut din cauza secţiei de anestezie de la CF 2. În urma rezultatului analizelor la cele două paciente a fost descoperită bacteria Burkholderia Cepacia, care provine cel mai probabil din serul folosit la anestezie.

Mai mulţi pacienţi, aceeaşi seringă

În hemoculturi s-a descoperit o bacterie de tip gram negativ, aerobă, destul de rar întâlnită, care are denumirea de Burkholderia Cepacia. Acest tip de bacterie apare în serul folosit la anesteziile din aceste cazuri, au declarat pentru Antena3.ro sursele citate. Pacientele Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda au fost operate la CF 2 în data de 19 aprilie. Anestezia a fost făcută în ambele cazuri de aceeaşi persoană, fiind vorba de o anestezie intravenoasă, de scurtă durată. În astfel de cazuri substanţa este trasă în seringi şi administrată pacientelor. Cel mai probabil, în aceste cazuri au fost folosite aceleaşi seringi şi nu seringi de unică folosinţă cum este normal. Surse din spitalul CF 2 au declarat pentru Antena3.ro că folosirea aceleeaşi seringi pentru mai multe cazuri este un lucru frecvent aici, una din cauza fiind lipsa minimelor dotări pentru această unitate spitalicească.

Şapte cazuri de acest tip în jumătate de an

În urma acestor noi date, surse apropiate anchetei au declarat pentru Antena3.ro că este posibil să se impună o verificare mai amplă a operaţiilor efectuate aici în ultimele luni. Potrivit unor informaţii din spital, din septembrie 2009 şi până acum şapte paciente au avut complicaţii asemănătoare cazurilor mediatizate, toate având parte de acelaşi tip de anestezie şi având ulterior acelaşi tip de complicaţii post-operatorii: febră şi modificări ale analizelor de sânge. Trei dintre cazuri au avut complicaţii mai grave, necesitând o intervenţie de Histerectomie (scoaterea uterului), care s-a efectuat în alte spitale.

Săli de operaţie diferite

Potrivit datelor preliminare, ipoteza iniţială în acest caz, anume aceea a unei infecţii cauzate de nesterilizarea sălii de operaţii după o intervenţie la un caz de peritonită nu se susţine. Pe data de 19 aprilie în sala 1 a blocului operator de la secţia de ginecologie a avut loc la ora 9:00 o operaţie de peritonită, după care sala a fost sterilizată cu Vircon şi încuiată. La ora 11:00, în sala numărul 2 a avut loc o intervenţie de prolaps genital, la o pacientă în vârstă de 77 de ani, care nu a prezentat risc de infecţie şi care a decurs normal. În acest din urmă caz s-a efectuat o anestezie rahidiană. În această sala, anume sala numărul 2, s-au efectuat ulterior operaţiile pacientelor Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda, care au suferit ulterior complicaţii. Sălile 1 şi 2 din secţia de ginecologie sunt despărţite de un culoar. Pentru siguranţă, au fost efectuate analize bacteriologice şi în cazul operaţiei de peritonită, dar a fost descoperită o bacterie anaerobă, fără nici o legătură cu bacteria aerobă Burkholderia Cepacia.

Demiteri dictate în birourile de la Ministerul Transporturilor

Rezultatul final al anchetei în acest caz este aşteptat pentru joi, urmând ca cel mai probabil, ulterior, cazurile de aici să fie luate în discuţie şi de Colegiul medicilor. Până atunci, la spitalul CF 2, care ţine de Ministerul Transporturilor, au avut loc o serie de demiteri care nu par a fi rezultatul unor anchete interne, ci mai mult o serie de răzbunări personale între cei de aici. Astfel, a fost schimbat până acum managerul spitalului, Constantin Tănase, acesta fiind înlocuit cu doctorul Nicolae Efimov, manager interimar. De asemenea a fost schimbat din funcţie şeful secţiei de Ginecologie, doctorul Cristian Gherase, acesta fiind înlocuit de doctorul Moarcăş. Au mai fost schimbaţi şi coordonatorii pe specialităţile Medicină internă, Urologie şi Terapie Intesivă, dar nimeni nu s-a gândit să se atingă de secţia de Anestezie, cel mai probabil, singura vinovată în acest caz. Oricum, surse din spital au declarat pentru Antena3.ro că până acum schimbările din funcţie au fost dictate în birourile de la ministerul Transporturilor, unde există interese mari pentru fondurile care au fost şi vor fi alocate pentru acest spital.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: anestezie spital bacterie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close