Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Trei bănci au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale

Băsescu: Trei bănci au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale

Băsescu: Trei bănci au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale
04 Noi 2009   •   21:44

Traian Băsescu a anunţat, miercuri seară, că discuţiile cu reprezentanţii fermierilor au fost finalizate şi că, în acest moment, există trei bănci care au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale. Este vorba despre CEC, BRD şi BCR.

De asemenea, în proces de discutare a condiţiilor de finanţare pentru fermieri se mai află băncile Raiffeisen şi Bancpost.

Declaraţiile preşedintelui vin după ce, săptămâna trecută, le-a promis agricultorilor că va avea grijă să le fie soluţionate problemele privind acordare subvenţiilor.

Potrivit şefului statului, ceea ce s-a convenit până în prezent este legat de achitarea diferenţei dintre sumele pe care le-au plătit deja APIA şi Guvernul României către crescătorii de animale.

"Procesul de plată al acestor sume este în derulare. CEC-ul este gata sa plăteasca începand de luni, iar celelalte bănci urmează să îşi stabilească programele", a anunţat preşedintele, potrivit căruia s-au plătit 200 de lei pentru fiecare cap de vită şi 15 lei pentru fiecare oaie.

"Au mai rămas de plătit 371 de lei pe cap de vită şi încă 29 de lei pentru fiecare oaie", a mai spus Băsescu.

Fermierii s-au declarat, însă, nemulţumiţi de soluţia găsită. Ei susţin că varianta unui credit ar dura prea mult şi nu-şi permit să aştepte întrucât au nevoie de bani pentru furajele animalelor.

"Propunerea pe care ne-a făcut-o Guvernul este inacceptabilă. Aceea de a primi jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate să ni se dea un document de la APIA cu care să mergem noi fermierii la bănci să angajăm credite. Această soluţie a fost dată şi cu pământuri şi nu a fost viabilă", a declarat Călin Fărgaciu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine din Cluj.

Dacă nu se va găsi o soluţie, fermierii ameninţă că vor ieşi din nou în stradă, cu animale cu tot. Au obţinut deja autorizaţii de protest pentru 38 de judeţe, pichetare la prefecturi şi încă cinci locuri din Bucureşti, printre care Palatul Cotroceniul şi sediul Guvernului. La proteste vor participa 4.000 de fermieri din întreaga ţară.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: fermieri subventii
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close