Antena 3 CNN Actualitate Joi începe campania de vaccinare publică împotriva gripei porcine

Joi începe campania de vaccinare publică împotriva gripei porcine

Joi începe campania de vaccinare publică împotriva gripei porcine
Sursa foto: Vaccin
21 Noi 2009   •   16:35

Campania de vaccinare împotriva noii gripe începe pe 26 noiembrie. Deja sunt gata 1 milion de doze, iar medicii spun că populaţia trebuie să înţeleagă că imunizarea reduce riscul unei epidemii în România. Specialiştii mai afirmă că vaccinul are unele reacţii adverse minore, care nu trebuie să îi sperie pe oameni.

Ei spun că reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul împotriva gripei sezoniere, respectiv roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore. Oficialii din Ministerul Sănătăţii au precizat că produsul realizat de Institutul cantacuzino respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie.

Vaccinarea începe joi, dar, între timp, virusul se răspândeşte. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 93 de cazuri noi, iar cele mai multe îmbolnăviri au apărut în Bucureşti, Iaşi, Neamţ, Galaţi şi Botoşani. Apar şi tot mai multe cazuri grave. Numai la Iaşi sunt 10 persoane care au suferit complicaţii severe în urma gripei noi.

Vaccinul va fi livrat, începând cu 26 noiembrie, Direcţiilor de Sănătate Publică, iar acestea le vor direcţiona către medicii de familie şi medicii şcolari. primii vor fi vaccinaţi elevii, studenţii, personalul medico-sanitar şi angajaţii din armată şi poliţie.

Specialiştii spun că riscul de infectare cu virusul pandemic este de şase ori mai mare la persoanele obeze şi de 10 ori mai ridicat la femeile însărcinate. Vaccinarea populaţiei scade riscul unei pandemii majore în România. Medicii susţin că oamenii nu trebuie să se sperie de eventualele reacţii adverse.

Specialiştii recomandă măsuri de precauţie în cazul în care apar primele semne de boală. Cei care sunt deja bolnavi ar trebui să evite contactul cu alte persoane şi să se prezinte la medicul de familie.

Antena 3

×
Subiecte în articol: gripa porcina
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close