Antena 3 CNN Actualitate Toţi câinii vagabonzi din Bucureşti vor fi sterilizaţi în 12 luni

Toţi câinii vagabonzi din Bucureşti vor fi sterilizaţi în 12 luni

Toţi câinii vagabonzi din Bucureşti vor fi sterilizaţi în 12 luni
Sursa foto: caini maidanezi
11 Mar 2009   •   08:17

Toţi câinii vagabonzi din Bucureşti vor fi sterilizaţi în cel mult 12 luni, în baza unui proiect pus la punct de municipalitate, a declarat reprezentantul fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu.

"Susţinem proiectul primăriei deoarece, ca toate persoanele responsabile, ne dorim să nu mai avem câini pe străzi. Acest lucru nu va fi posibil decât prin aplicarea acestei măsuri de sterilizare a tuturor animalelor, inclusiv a celor care au stăpân, deoarece o mare parte a câinilor de pe străzi provin din curţile oamenilor sau sunt pui abandonaţi. Ne dorim foarte mult să nu mai fie câini pe stradă, să nu mai primim telefoane care anunţă câini abandonaţi pe străzi sau la uşa cuiva, sau că un câine a fost lovit de o maşină", a explicat Bărbuceanu, citat de Newsin.

Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, populaţia canină trebuie ţinută sub control, iar pentru acest lucru se impune, în prezent, adoptarea proiectului de sterilizare şi microcipare a animalelor, deoarece este foarte important să se ştie când au fost vaccinate animalele şi de unde provin. În plus, este nevoie de identificarea acestor animale, iar cea mai eficientă măsură este microciparea. Microcipurile folosite în România sunt din import, costul unui astfel de aparat fiind de aproximativ 10 lei.

Conform datelor Vier Pfoten, în acest moment, în Bucureşti, sunt peste 30.000 de câini fără stăpân, dintre care 10.000 sunt deja sterilizaţi. Restul câinilor vagabonzi ar putea fi sterilizaţi într-un an, cu un bun management şi cu un ritm de lucru susţinut, susţine reprezentantul fundaţiei Vier Pfoten.

Hotărârea prin care proprietarii de câini ar putea fi obligaţi să-i înregistreze şi să-i sterilizeze prevede, printre altele, crearea unei baze de date, identificarea stăpânilor, obligativitatea ca aceştia să-şi sterilizeze câinii şi, în final, amendarea celor care nu se conformează.

Proiectul, propus de Direcţia de Protecţie a Mediului şi Educaţie Eco-Civică din Primăria Capitalei, are ca obiect, potrivit iniţiatorilor, "deţinerea şi controlul reproducţiei câinilor şi pisicilor în Municipiul Bucureşti".

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, câinii fără stăpân din Bucureşti sunt concentraţi în special în zona pieţelor şi a aglomerărilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucureşteni ajung la medic muşcaţi de câini, conform datelor statistice ale spitalelor din Capitală.

Un sondaj Gallup Romania arată că 70% dintre bucureşteni se declară deranjaţi de prezenţa pe străzi a câinilor fără stăpân, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea câinilor comunitari.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: caini comunitari Primăria Bucureşti
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close