Antena 3 CNN Externe O uimitoare operaţie chirurgicală le oferă oamenilor vedere High Definition

O uimitoare operaţie chirurgicală le oferă oamenilor vedere High Definition

O uimitoare operaţie chirurgicală le oferă oamenilor vedere High Definition
07 Dec 2009   •   18:08

Medicii britanici au pus în practică un nou tip de implant artificial pentru globul ocular. Este vorba despre lentile care oferă pacienţilor posibilitatea de a vedea la rezoluţie înaltă, relatează Daily Mail. Primul implant artificial de lentile care trata cataractele a fost realizat la Londra în urmă cu mai mult de 60 de ani. El a fost condus de chirurgul optician Sir Harold Ridle, şi a constituit un concept care a salvat vederea a milioane de oameni.

Noile tipuri de lentile care oferă vedere HD sunt construite dintr-un material care îşi poate schimba forma atunci când este expus la o anumită rază laser, ceea ce înseamnă că poate fi ajustată în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, fie că aceştia suferă de cataractă sau de miopie ori hipermetropie, fie că e vorba de astigmatism, spre exemplu. Ultima afecţiune cauzează vedere înceţoşată din cauza unei deformări a retinei.

În operaţia chirurgicală se utilizează lentilele ajustabile la lumină (LAL), dezvoltate de o companie americană şi de către un om de ştiinţă câştigător al premiului Nobel. Procedura chirurgicală a fost aplicată pe primii pacienţi din Marea Britanie în ultimele săptămâni de către chirurgul optician Bobby Qureshi.

?Efectiv, le poţi promite celor care sunt supuşi unei operaţii pentru cataractă, că vor putea vedea aproape perfect, ceea ce în trecut nu era posibil. Încă şi mai incitant este faptul că unii oameni vor ajunge să aibă o super-vedere care este mai bună decât cea normală (20/20). Fiecare ochi are imperfecţiuni microscopice care pot limita vederea. Cu aceste lentile le putem corecta şi să le oferim oamenilor o posibilă vedere high definition?, a spus Qureshi.

El a continuat precizând că ?este o operaţie incredibilă, probabil cea mai mare reuşită în operarea cataractei din ultimele decenii?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close