Antena 3 CNN Externe Studiu: cea mai importantă caracteristică a memoriei este uitarea

Studiu: cea mai importantă caracteristică a memoriei este uitarea

Studiu: cea mai importantă caracteristică a memoriei este uitarea
22 Sep 2008   •   18:49

Deja mulţi dintre noi îşi încredinţează informaţiile preţioase unor dispozitive ajutătoare. Telefoanele noastre mobile stochează numere de telefon iar sistemele GPS îşi aduc aminte drumul în locul nostru.

Lyndsay Williams, de formaţie inginer, s-a gândit să ia măsuri atunci când membrii uituci ai familiei sale continuau să lase telefoanele celulare în hainele puse la spălat. La vremea respectivă ea lucra la centrul de cercetare Microsoft din Cambridge. Acolo a venit cu varianta iniţială a lui SenseCam, o cameră digitală de dimensiuni reduse. Aceasta se poartă la gât şi face fotografii la fiecare 30 de secunde sau atunci când detectează schimbări de lumină sau de temperatură. La sfârşitul zilei posesorul camerei poate parcurge în câteva minute cele aproximativ 2000 de imagini.

"În momentul în care am analizat fotografiile făcute în timpul unei plimbări scurte prin parcul Cambridge mi-am adus aminte toate lucrurile la care mă gândeam în timp ce mă plimbam, lucruri de care probabil nu mi-aş fi amintit fără să verific imaginile salvate", a declarat Lyndsay Williams.

Microsoft nu intenţionează să înceapă producţia la acest dispozitiv, însă cercetătorii sunt convinşi că SenseCam poate fi un ajutor real pentru persoanele afectate de Alzheimer sau de pierderi severe de memorie.


Pentru majoritatea oamenilor "amintirile" sunt reprezentate de imaginile copiilor în timpul vieţii, dar un cuplu duce acest lucru la extrem.

Deb Roy, lingvist al Institutului Tehnologic Massachusetts, şi soţia sa înregistrează de peste 3 ani toate cuvintele rostite în casa lor de fiul lor. Microfoane de înaltă calitate şi camere video sunt instalate în tavanul fiecărei camere.

Cuplul are deja vreo 200.000 de ore de înregistrări audio-video, iar studiul vrea să stabilească ce învaţă copiii atunci când deprind vorbirea. Pe parcursul evenimentului sistemul de înregistrare performant şi-a mai dovedit şi altfel utilitatea.

Recent a povestit un eveniment pe care crede că şi-l aminteşte cu exactitate: primii paşi ai fiului său: "Era dimineaţă, şi eram împreună cu soţia mea în hol. A fost un moment special", a declarat el.

Dar, vizionând înregistrările respective, a constatat cu stupoare că au avult loc seara. Mai mult decât atât, soţia sa nu era acasă iar el a comentat întâmplarea cu mama sa.


Toate aceste dispozitive de memorare sunt atât de ispititoare tocmai pentru faptul că ne eliberează de stresul permanent legat de înmagazinarea lor, lăsându-ne mintea liberă pentru a ne concentra asupra altor lucruri.

Dar, a fi gata mereu să îţi aduci aminte un lucru nu este întotdeauna un lucru bun. Profesorul Jim McGaugh de la Universitatea California în Irvine a studiat 3 oameni care suferă de o boală foarte rară, "hyperthymestic syndrome", caracterizată de abilitatea de a-şi aminti ce s-a întâmplat în fiecare zi a vieţii lor de adult. Jill Price este una din aceste persoane.

"Dacă o întreb ce s-a petrecut pe 12 mai 1993, îmi va spune ce zi a săptămânii era, şi îmi va descrie câte ceva din activităţile ei în ziua aceea. Dacă s-a petrecut vreun eveniment public important, de genul unui accident aviatic sau rutier, mi-ar putea oferi detalii", a explicat profesorul McGaugh.

Niciuna din aceste persoane nu a beneficiat de această particularitate. Ba se poate spune că neobişnuita abilitate are efecte mai degrabă negative.

"Dacă se gândeşte la ziua de azi, atunci se gândeşte şi la cea de anul trecut, şi aşa mai departe. Dacă îşi aminteşte o zi cu evenimente tragice este foarte afectată de acestea", a mai completat profesorul McGaugh.

Precum un mecanism digital, memoriei acestor oameni le lipseşte cea mai importantă caracteristică a memoriei omeneşti: uitarea. Prin urmare, dispozitivele care ne ajută să ne amintim lucruri, de fapt ne înlesnesc uitarea.

Amuzant şi unul din comentariile cititorilor pe bbc.co.uk:

"Eram bună la calcule mentale, dar mi-am luat calculator şi acum nu mai pot lucra fără unul. Îmi aminteam toate întâlnirile, dar mi-am luat un PDA şi acum nu mai ştiu nici ce trebuie să fac peste 5 minute. Părul mi se usca de la sine, dar după ce mi-am luat uscător de păr, nici nu se mai usucă fără ...", semnează Judy.


Sursa foto: news.bbc.co.uk
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close