Antena 3 CNN Actualitate 10 mai - Ziua Regalităţii

10 mai - Ziua Regalităţii

10 mai - Ziua Regalităţii
10 Mai 2007   •   12:10

Zi importantă pentru istoria României! Joi se împlineşte aproximativ un secol şi jumătate de când la conducerea Principatelor Unite venea Carol I de Hohenzollern ca domnitor. Tot în aceeaşi zi, dar câţiva ani mai târziu, acesta era încoronat rege. Se puneau astfel bazele Casei Regale a României, care pentru aproape 70 de ani avea să conducă destinele României.

Acum 141 de ani, Principele Carol Hohenzollern-Sigmaringen depunea în faţa parlamentului de la Bucureşti jurământul ca domn constituţional al României. Tot la 10 mai, dar de data aceasta în 1881, la scurt timp după Războiul de Independenţă, Carol I va fi încoronat, devenind primul rege al României. Carol I devenea astfel primul şef de stat al României ca stat suveran. Istoricii l-au descris ca fiind un rege bun şi drept, iar oamenii i-au ţesut legenda. În perioada domniei sale, sărbătoarea de 10 mai a fost amplificată an de an. Sub ceilalţi regi, semnificaţia zilei a rămas aceeaşi, dar a pierdut mult din strălucire.

Între timp, istoria naţională a ieşit din graniţele Vechiului Regat şi a început să se încarce de alte simboluri şi date. După al doilea război mondial, monarhia s-a văzut tot mai ameninţată de permanenta extindere a pericolului sovietic, iar autorităţile au încercat o reîntoarcere la semnificaţia simbolică a lui 10 mai. Odată cu înlăturarea regimului monarhic în 1947, ziua de 10 Mai a căzut din calendarul zilelor de sărbătoare. Noul regim comunist şi-a fabricat treptat alte legitimări şi a reuşit printr-o propagandă asiduuă, să o înlăture din memoria colectivă.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close