Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: De ce plătesc românii atât de mult pentru curent, gaze și carburanți

100 de minute: De ce plătesc românii atât de mult pentru curent, gaze și carburanți

100 de minute: De ce plătesc românii atât de mult pentru curent, gaze și carburanți
Sursa foto: Foto:pixabay.com
29 Ian 2016   •   18:19

Din momentul în care Edison a a aprins primul bec, energia a devenit cea mai profitabilă afacere de pe planetă. Există o sumendenie de moduri de a genera energie dar, deocamdată, niciunul mai ieftin decât folosirea forţei apei.
 
Iar România este binecuvântată de Dumnezeu, din acest punct de vedere. România, dar nu toţi românii. Doar unii. Cei orientaţi dar, mai ales, cu spate politic.
 
O mână de oameni denumiţi generic "băieţii deştepţi din energie" de către politicieni care ei însuşi i-au ajutat să devină atât de deştepţi. Un băiat deştept din energie este un afacerist care reuşeşte să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica. Ieftină nu doar pentru că energia hidro este cea mai ieftină, ci chiar mai ieftină decât preţul la care reuşeşte să o producă Hidroelectrica.
 
Ideea iniţială a contractelor cu băieţii deştepţi a fost de a ajuta marii consumatori să supravieţuiască în economia vitregă a României şi de a nu da afară mii de angajaţi. Rezultatul, însă, a fost că o mână de oameni au ajuns să cumpere TOATĂ energia produsă de Hidroelectrica, ba chiar şi mai mult de atât.
 
Compania a ajuns chiar să cumpere energie mai scumpă de pe piaţă ca să se achite de contractele cu băieţii deştepţi. Nu de alta dar, atât de deştepţi fiind, aveau şi contracte şmechere cu penalităţi uriaşe. În aceste condiţii, pentru românul de rând nu a mai rămas niciun strop de energie ieftină.
 
Bineînţeles că acest amănunt nu a fost menţionat nici măcar o singură dată când se anunţau creşterile facturilor la curent pentru populaţie. Şi, pentru că deşteptăciunea e lucru rar pe planetă, nici băieţii deştepţi nu sunt mulţi: 10 firme controlate, de fapt, doar de vreo 6 oameni. Toate firme legate ombilical de politicienii care ţineau în mână frâiele puterii.
 
Nume precum Bogdan Buzăianu au fost timp de 10 ani menţionate doar la Antena 3.
 
Abia acum a venit vremea să auzim de el şi-ntr-un dosar la DNA. Un dosar legat fix de prelungirea contractelor cu Hidroelectrica pentru care ar fi dat 5 milioane de dolari mită.
 
Bogdan Nicolae Buzăianu este un băiat pe cât de deştept, pe atât de discret dar şi putred de bogat. Pentru românul de rând practic nici nu există decât în top 300 cu o avere fabuloasă.
 
Pentru elveţieni, există, cu nume, prenume şi rezidenţă într-unul dintre cele mai frumoase palate. Românul Nicolae Buzăianu s-a metamorfozat în elveţianul Nicolas Buzăianu, cu palat, avion privat şi vacanţe în cele mai scumpe locuri de pe planetă. Om de afaceri prosper care, la un moment dat, controla prin vreo 6 firme aproximativ 60% din energia ieftină produsă de Hidroelectrica. Profiturile uriaşe i-au permis să-şi extindă şi afacerile.
 

×
Subiecte în articol: 100 de minute
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close