Antena 3 CNN Actualitate 200.000 de români s-au mutat la ţară în ultimele 12 luni (VIDEO)

200.000 de români s-au mutat la ţară în ultimele 12 luni (VIDEO)

200.000 de români s-au mutat la ţară în ultimele 12 luni (VIDEO)
Sursa foto: La tara
14 Aug 2009   •   20:47

De la viaţa scumpă de oraş, la veşnicia de la ţară. Tot mai mulţi români lasă apartamentele, ratele mari de la bancă şi întreţinerea şi iau drumul uliţelor, acolo unde grădina din faţa casei ţine loc şi de supermarket. Peste 200.000 români au făcut asta în ultimele 12 luni.

În vremuri de glorie ale epocii comuniste mii de români părăseau vatra satului pentru curtea blocurilor. Acum, fac drumul invers. Lasă cutiile de chibrituri pentru uliţa satului. Aşa a făcut şi Georgeta Bordei. Şi-a încuiat apartamentul din Iaşi şi s-a mutat la Tomeşti, la 20 de kilometri de oraş. Acum, pensia de 400 de lei îi ajunge. Când vrea să pună ceva pe masă, nu mai merge la piaţă. Ea povesteşte că şi-a sădit în grădină cam tot ce ii trebuie la bucătărie: ceapă, usturoi, ardei, roşii.

Un studiu GFK arată că în ultimele 12 luni 200 de mii de oameni s-au mutat de la oraş la ţară. Încet-încet satele din jurul marilor oraşe s-au trasformat în ceea ce în America se cheamă suburbii. Claudiu e unul dintre ei. A lăsat apartamentul din oraş pentru vila de la ţară. ?M-am mutat pentru că e mult mai linişte, aerul e mai curat, avem loc să parcăm maşina faţă de oraş, sunt mult mai puţine probleme mult mai economic traiul, mai ecologic, avem şi o găină, avem şi un câine?, povesteşte Claudiu Apetrei.

Iar migraţia, continuă. Tot GFK spune că 200.000 de români se pregătesc să părăsească oraşul. România are unul dintre cele mai mici grade de urbanizare din Europa, 55%. În ritmul actual, în câţiva ani, României va sta la ţară.



Observator

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close