Antena 3 CNN Actualitate 30.000 de oameni au protestat în faţa Parlamentului: "Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"

30.000 de oameni au protestat în faţa Parlamentului: "Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"

30.000 de oameni au protestat în faţa Parlamentului: "Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Oct 2010   •   08:57

Peste 30.000 de oameni au protestat, miercuri, în faţa Palatul Parlamentului, unde au aşteptat rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Manifestanţii au început să plece din Piaţa Constituţiei după ora 18:00,  la scurt timp după ce s-a anunţat oficial că moţiunea a picat, iar Guvernul Boc rămâne în funcţie.

Protestatarii au pornit în jurul orei 11:00, în marş, spre Palatul Parlamentului, după ce timp de o oră au protestat în Piaţa Victoriei. În fruntea coloanei de sindicalişti s-au aflat liderii PSD Victor Ponta, Marian Vanghelie, Dan Nica şi Rovana Plumb.

Sindicaliştii au fluierat, au huiduit şi au strigat diverse lozinci, precum  "Jos Guvernul" sau "Ieşi afară, javră ordinară". Oamenii au avut şi bannere inscripţionate cu mesaje ca: "Du-te Băsescu, după Ceauşescu", "Ne alungi din ţară, javră ordinară", "ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară" sau  "Istoria românilor a început cu Traian şi se poate termina tot cu Traian".

Unii protestatari au adus şi câteva bannere cu caricaturi, nivelul de trai fiind reprezentat de un bărbat căzut la pământ, iar pe un schelet scrie "Casa de Pensii".

Manifestanţii au urmărit ce se întâmplă în Parlament de pe două monitoare amplasate în Piaţa Constituţiei.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment mai puţin obişnuit, legat de proteste sau de moţiunea de cenzură, puteţi să ne trimiteţi informaţii la adresa de mail site@antena3.ro. În cazul în care aţi filmat un astfel de incident, încărcaţi materialul pe www.videonews.ro.

După ce a ajuns împreună cu protestatarii în Piaţa Constituţiei, Victor Ponta s-a urcat pe scena amenajată în piaţă şi s-a adresat sindicaliştilor : "Azi scăpăm de Guvern, aşa să dea Dumnezeu", a spus liderul PSD.

Preşedintele social-democraţilor s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte şansele moţiunii de cenzură depusă şi a anunţat că miercuri seară ar putea fi desemnat un premier şi un Guvern.

Victor Ponta, în Piaţa Constituţiei


De la protest la spital

Protestul din Piaţa Constituţiei a făcut şi câteva victime. 24 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale până la ora 15:30. Opt dintre aceştia au fost transportaţi la spital de echipajele SMURD.

Potrivit Mediafax, majoritatea persoanelor duse la spital au leşinat. Unul dintre protestatari a suferit o entorsă după ce a alunecat, iar o altă persoană a avut un episod epileptic.

Protestatarii au interpretat imnul României:
 


Peste 5.000 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru acţiunile de protest, mai ales că la miting erau aşteptate aproximativ 100.000 de persoane.

Circulaţia rutieră pe DN 71, la ieşirea din judeţul Dâmboviţa spre Bucureşti, s-a desfăşurat cu dificultate din cauza autocarelor cu protestatari care mergeau la mitingul din Capitală. Reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române au făcut verificări în zona respectivă.

Ora 10:00. Protestele iau amploare: Peste 10.000 de oameni în Piaţa Victoriei



Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, citat de Mediafax, la acţiunile de protest au fost mobilizaţi 2.400 de jandarmi. În plus, 500 de poliţişti rutieri au ieşit deja pe străzi pentru fluidizarea traficului, iar 2.000 de poliţişti de la ordine publică au fost mobilizaţi în tot oraşul, inclusiv pe traseul de marş, pentru a asigura liniştea publică.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a semnat un ordin care stabileşte o alarmă de gradul 0 la nivelul Capitalei şi de gradul 1 la nivelul întregii ţări pentru ziua de miercuri. Autorităţile nu au mai dat un asemenea ordin de la mineriade.

Peste 1.200 de autocare şi microbuze cu protestatari au fost aşteptate să intre în Capitală, prin cele şase puncte de acces.

Ora 8:30. Protestatarii au început să se strângă în faţa Guvernului
 


Protestatarii s-au adunat în Capitală miercuri dimineaţă, începând cu ora 7:30. Oamenii au plecat spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10:00 a început mitingul. În jurul orei 11:00, sindicaliştii au plecat în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde au rămas până în jurul orei 18:00, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Mitingul avea însă autorizaţie până la ora 22:00.

Amploarea mitingului confirmă starea de nemulţumire generală a salariaţilor, a pensionarilor şi a celorlalte categorii sociale din România şi constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece, susţineau sindicaliştii.

Protestul a dat peste cap traficul rutier

Manifestaţiile din Capitală au îngreunat traficul rutier, cu atât mai mult cu cât circulaţia a fost restricţionată pe mai multe drumuri din centrul Capitalei, iar traseele mai multor mijloace de transport în comun au fost modificate.

Pentru protestul sindicaliştilor fost restricţionat traficul rutier pe Bulevardul Kiseleff - de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor - de la Piaţa Charles de Gaulle până la Piaţa Victoriei, accesul dinspre Bulevardul Ion Mihalache către Piaţa Victoriei, precum şi efectuarea virajului la stânga din Piaţa Victoriei către Bulevardul Ion Mihalache, Calea Victoriei şi Bulevardul Lascăr Catargiu.

Vezi aici străzile restricţionate şi rutele ocolitoare

În timpul marşului de protest de la Palatul Victoria spre Palatul Parlamentului, începând cu ora 10:30 a fost restricţionat traficul atât pe traseul Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Magheru, Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul Unirii, cât şi pe toate arterele de circulaţie care acced către acestea.

Din cauza acestor restricţii de circulaţie, autobuzele şi troleibuzele din zona centrală au circulat pe trasee modificate.

Vezi aici traseele modificate ale mijloacelor de transport în comun

Zone din Bucureşti paralizate de miting
 


Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie a fost dezbătută şi votată în Parlament miercuri, începând cu ora 11:00. Opoziţia nu a reuşit să adune cele 236 de voturi necesare pentru răsturnarea Guvernului. Moţiunea a fost respinsă cu 218 voturi "pentru" şi o abţinere. Votul a fost unul secret, cu bile.

 

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close