Antena 3 CNN Actualitate 65 de noi proiecte selectate în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat | Liceele și spitalele care primesc bani

65 de noi proiecte selectate în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat | Liceele și spitalele care primesc bani

65 de noi proiecte, printre care 9 unități de învățământ și două sanitare, au selectate în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, a anunțat marți Ministrul Dezvoltării.

65 de noi proiecte selectate în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat | Liceele și spitalele care primesc bani
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    02 Mai 2023   •   17:25

Potrivit Ministerului Dezvoltării, 9 instituții de învățământ, 2 unități de sănătate, un edificiu socio-cultural și 53 de blocuri de locuințe au fost incluse în lista celor care pot primi finanțare odată ce autoritățile locale depun documentele necesare.

Clădirile sunt din Bacău, București, Constanța, Dolj și Iași, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 1.682.433.071 de lei.

Printre cele mai importante instituții publice selectate se numără Colegiul Pedagogic „V. Lupu” din Iași, Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto și Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, precum și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – Secția Pașcanu din Iași și clădirea fostului Spital din orașul Podu Iloaiei.

Acestea se adaugă celorlalte 80 de proiecte selectate în luna martie, în valoare de 1,59 de miliarde de lei, și, în urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară pentru încheierea contractelor de finanțare.

Citește și: Lista primelor 31 de școli cu risc seismic I ce vor fi consolidate în România, aprobată de ministerul Dezvoltării

Odată încheiate aceste contracte, întrucât finanțarea este asigurată din fonduri publice, se va derula procedura de achiziție publică, iar ulterior pot începe lucrările de consolidare.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close