Antena 3 CNN Actualitate 700.000 de euro cadou: Garda de mediu şi-a achiziţionat maşini după o licitaţie falsificată

700.000 de euro cadou: Garda de mediu şi-a achiziţionat maşini după o licitaţie falsificată

700.000 de euro cadou: Garda de mediu şi-a achiziţionat maşini după o licitaţie falsificată
Sursa foto: fiat grande punto
26 Feb 2009   •   03:46

Pe modelul folosit cu succes la români, dotarea cu automobile a Gărzii de Mediu din România s-a făcut printr-o licitaţie cu ?cântec? , ce avea un câltigător prestabilit. Astfel deşi teroretic a existat o licitaţie, caietul de sarcini a fost în aşa fel realizat încât doar un automobil anume se putea încadra în cerinţele cerute. Aceasta este modalitatea prin care un contract de 700.000 de euro a fost făcut cadou companiei Autoitalia.
53 de maşini Fiat Grande Punto au ajuns în acest fel în posesia inspectorilor Gărzii de Mediu şi cu alte trei SSang Yong pentru şefi, concurenţa fiind lichidată prin caietul de sarcini, scrie Cotidianul.
Licitaţia a fost realizată în 2007, când Garda Naţională de Mediu era condusă de liberalul Octavian Popa, iar în urma acesteia maşina aleasă a fpst Fiat Grande Punto, cu un motor pe motorină de 75 de cai-putere, pentru 12.000 de euro bucata.
Deşi 14 companii s-au arătat iniţial doritoare de a participa la licitaţie şi au cumpărat caiete de sarcini, acestea nici nu s-au mai prezentat la procedura în sine tocmai din cauza cerinţelor: se căuta o maşincă cu un consum de motorină de exact 4,5 l/100 km, iar pentru maşinile 4X4 se precizează că trebuie să posede un rezervor de cel puţin 70 de litri şi aer condiţionat automat cu senzori de control al calităţii aerului.
Deşi reprezentanţii Dacia Renault sau Toyota au protestat în scris pentru dorinţa autorităţilor de a elimina unele companii de la licitaţie, nu s-a înregistrat nici un rezultat.
Motivaţia realizării acelui caiet de sarcini a fost că se dorea participarea la licitaţie doar a firmelor puternice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: achizitii publice Garda de mediu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close