Antena 3 CNN Actualitate Anul 2016 vine cu o modificare esențială privind polița RCA

Anul 2016 vine cu o modificare esențială privind polița RCA

Anul 2016 vine cu o modificare esențială privind polița RCA
Sursa foto: foto: freeimages.com/Gabriella Fabbri
31 Dec 2015   •   14:14

Firmele de asigurare nu vor mai putea scumpi “după ureche” primele anuale pentru RCA. Un proiect al Autorității de Supraveghere Financiară propune modificarea normelor astfel încât asigurătorii să fie obligați să aducă explicații concrete și riguroase pentru eventualele creșteri de preț, potrivit profit.ro.

Proiectul de modificare a Normei 23/2014, privind asigurarea de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, arată, printre altele, că asigurătorii nu vor mai putea aplica în orice condiții indici și coeficienți de majorare a prețului de bază.

Ar fi o modificare substanțială, în condițiile în care, după cum a arătat într-un interviu pentru Profit.ro președintele ASF, Mișu Negrițoiu, utilizarea a leatorie a unor astfel de indici a fost principala cauză a creșterilor de preț pentru asigurările vândute trasportatorilor.

Prețurile RCA pentru șoferii profesioniști au crescut și de trei ori, fapt care a scos în stradă mii de sindicaliști din domeniu. “În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial”, se arată în proiectul de normă.

Propunerea ASF vizează, de asemenea, datele pe care asigurătorii le utilizează pentru a stabili prețul. Norma vine cu un plus de rigurozitate în ceea ce privește segmentarea clienților în funcție de istoricul de daună. “Asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situația în care aigurătorul RCA nu deține suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piața din România sau la piața Uniunii Europeane”, arată documentul citat.

×
Subiecte în articol: polita RCA ASF
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close