Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul autorităţilor pentru cei care petrec Revelionul la munte

Avertismentul autorităţilor pentru cei care petrec Revelionul la munte

Avertismentul autorităţilor pentru cei care petrec Revelionul la munte
Sursa foto: sursa: hunedoaralibera.ro
29 Dec 2015   •   09:38

Peste 350 de jandarmi montani acționează zilnic în zona stațiunilor și traseelor turistice. Conform unui comunicat de presă al Jandarmeriei Montane transmis marți Agerpres, aceștia vor avea în atenție zonele cunoscute ca prezentând riscuri pentru siguranța turiștilor, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Jandarmeria Montană atenționează că principalele evenimente nedorite se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat și aventurării turiștilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care sunt închise în această perioadă a anului și pot deveni periculoase.

Turiștilor care merg pe munte li se recomandă să se informeze cu privire la itinerariu, prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu, acolo unde acestea există. Trebuie să aibă echipament adecvat anotimpului. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Înainte de a urca pe munte, turiștii trebuie să informeze jandarmii montani, salvamontiștii sau cabanierul ce traseu au ales și să se înscrie în registrul de trafic.

De asemenea, se recomandă alegerea unui traseu în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup, folosirea rutelor marcate și, în caz de vreme rea, deplasarea în grup compact.

Consumul de băuturi alcoolice diminuează capacitatea de efort, avertizează jandarmii montani.

Situațiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

În perioada 2012-2015, peste 3.500 de persoane au fost salvate din situații de risc, în urma a peste 2.000 de misiuni ale jandarmilor montani, se precizează în comunicat.

Peste 45.000 de persoane aflate în stațiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate și îndrumate cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate a traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanșelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee etc.

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi își desfășoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcționează 73 de posturi montane și 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de județe.

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menținerea ordinii publice în stațiunile și pe traseele montane, precum și desfășurarea de misiuni în colaborare cu alte instituții (Salvamont, Garda de Mediu, Poliția, direcțiile silvice, administrațiile locale, administrațiile ariilor protejate etc).

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close