Antena 3 CNN Actualitate Anunțul făcut de ANSVSA în privința portocalelor testate. Primele rezultate ale analizelor

Anunțul făcut de ANSVSA în privința portocalelor testate. Primele rezultate ale analizelor

Anunțul făcut de ANSVSA în privința portocalelor testate. Primele rezultate ale analizelor
15 Feb 2016   •   15:14

Direcţia Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor, ulterior aceştia suferind infecţii digestive grave.

Președintele ANSVSA anunțat că nu s-a descoperit nicio problemă în urma testelor efectuate.

Avem rezultate negative pe toate probele analizate, adică nu s-au depășit limitele de pesticide în portocalele controlate”, a declarat Andrei Butaru, președinte ANSVSA, în direct la Antena 3.

Comunicatul ANSVSA:

”În probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările şi completările ulterioare).

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş în data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş (localităţile: Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung), pentru a verifica posibilitatea existenţei unor depăşiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide în aceste fructe.
Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate.

Rezultatele analizelor, finalizate astăzi, 15.02.2016, arată că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

*În perioada 01.01.2016 - 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul reţelei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au recepţionat, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimală. La acestea se adaugă 34 de probe prelevate la sfârşitul anului 2015 şi pentru care s-au eliberat buletine de analiză în anul 2016.

Din totalul celor 450 de probe recepţionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiză, iar pentru 47 se aşteaptă  rezultatele.

Probele au fost recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat produse de origine nonanimală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substanţe care se utilizează în diferite etape de obţinere a produsului destinat consumatorului final (însămânţare, cultivare, transport, depozitare).

Menţionăm câteva dintre fructele şi legumele din care au fost prelevate şi analizate probe în anul 2016: portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo.

La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiză, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide”

Încă un copil din Argeş a murit, luni dimineaţa, la spitalul "Marie Curie" din Capitală, din cauza unei infecţii digestive grave. Doi bebeluşi au murit, până la această dată, şi alţi 10 sunt internaţi în spital, patru fiind în stare gravă.

Este al doilea deces, după ce în data de 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecţiei digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli.

În prezent, 10 copii din judeţul Argeş sunt internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti.. Dintre aceştia, patru bebeluşi sunt în stare gravă, unul dintre ei fiind ventilat mecanic.

Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor. Probele au fost trimise laboratorului din Bucureşti, iar rezultatele sunt aşteptate cel târziu marţi. În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a făcut verificări în casele din care provin bebeluşii, iar rezultatele analizelor de laborator vor fi făcute publice luni.

×
Subiecte în articol: portocale analize ANSVSA
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close