Antena 3 CNN Actualitate Arad. Pacienţi operaţi un an cu instrumente sterilizate cu o substanţă dezinfectantă expirată

Arad. Pacienţi operaţi un an cu instrumente sterilizate cu o substanţă dezinfectantă expirată

Arad. Pacienţi operaţi un an cu instrumente sterilizate cu o substanţă dezinfectantă expirată
26 Oct 2009   •   20:27

Medicii de la Arad au folosit, fără să ştie, un sterilizant expirat şi au operat mii de pacienţi. Ei susţin că au respectat instrucţiunile date de firma distribuitoare. Au folosit substanţa dezinfectantă expirată, nu o săptămână, nu o lună, ci un an de zile. Adică, un an instrumentarul a fost sterilizat cu apă chioară!

Produsul este un sterilizator la rece. Recent, unul dintre medicii spitalului judeţean din Arad a accesat site-ul din Anglia al firmei producătoare şi a descoperit că termenele de valabilitate nu coincideau cu cele ale distribuitorului

?La firma producătoare am descoperit că utilizarea sterilizantului este în 24 de ore după ce se produce şi se obtine diluţia. Firma distribuitoare din România ne-a oferit date în care spun că în 48 de ore ar fi de utilizat?, a declarat doctorul Liviu Chiţu, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad.

În plus, prospectul distribuitorului arată că produsul poate fi folosit de 30 de ori în cele 24 de ore. Pe site-ul firmei producătoare numărul utilizătorilor era mai mic. Pe site-ul importatorului, datele sunt aceleaşi cu cele ale producătorului.

Pericolul a ieşit la iveală, iar acum chirurgii arădeni se gândesc cu groază la câţi oameni ar fi putut să se îmbolnăvescă în tot acest timp din cauza utilizării aparaturii contaminate.

Conducerea Spitalului Judeţean Arad a depus o plâgere la Poliţie împotriva firmei distibuitoare, iar DSP Arad a început o anchetă. Reprezentanţii spitalului sunt hotărăţi să dea în judecată furnizorul şi să ceară despăgubiri.

Observator

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close