Antena 3 CNN Actualitate Arghezi şi Voiculescu, eliminaţi din manuale, din cauza conflictului dintre edituri şi urmaşii acestora

Arghezi şi Voiculescu, eliminaţi din manuale, din cauza conflictului dintre edituri şi urmaşii acestora

Arghezi şi Voiculescu, eliminaţi din manuale, din cauza conflictului dintre edituri şi urmaşii acestora
Sursa foto: carti
26 Feb 2009   •   12:03

Poeziile lui Tudor Arghezi sau Vasile Voiculescu ar putea să dispară din manualele pentru elevi, din cauza unei dispute între edituri şi urmaşii. Conflictul are la bază un act legislativ ambiguu, care le lasă mână liberă copiilor sau nepoţilor unor autori să ceară sume de bani foarte mari pentru câteva versuri publicate în manuale, anunţă Libertatea.
În condiţiile în care urmaşii unor autori precum Tudor Arghezi sau Vasile Voiculescu cer sume exagerate pentru publicarea textelor, editurile ar putea scoate aceste opere din cărţile de şcoală.
Mitzura Arghezi a cerut până la 500 de lei pe fiecare apariţie a unei poezii argheziene. Andrei Voiculescu, nepotul lui Vasile Voiculescu, solicită până la 20.000 de lei pentru publicarea unui text, într-o singură ediţie a manualelor.
Legea 8/1996, privind drepturile de autor, prevede că e permisă citarea de fragmente dintr-un autor clasic, în scop educativ. Totuşi, în condţiile în care sintagma ?scurte fragmente? este atât de ambiguă, moştenitorii nu se sfiesc să ceară bani pentru publicarea textelor.
Gabriel Scânteia, directorul Editurii All,a declarat pentru Libertatea: ?Cum cei doi au cerut prea mulţi bani pentru poeziile celebre, am ajuns într-o situaţie fără ieşire. Ne gândim să scoatem manualele fără poeziile atât de cunoscute?
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close