Antena 3 CNN Actualitate Aristotel Căncescu, reținut de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu

Aristotel Căncescu, reținut de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu

Aristotel Căncescu, reținut de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu
Sursa foto: foto: Agerpres
26 Oct 2016   •   17:48

Procurorii DNA l-au reţinut miercuri pe Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru mai multe fapte de luare de mită în legătură cu campania electorală din 2012.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Aristotel Căncescu este acuzat de procurori şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

El va fi prezentat joi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, pentru complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Cristian Emil Cirică, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov, Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în CJ Braşov, pentru abuz în serviciu, şi Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În contextul campaniei electorale din 2012, inculpatul Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ Braşov", susţin procurorii.

DNA precizează că una dintre cele trei persoane este şi Claudiu Coman care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean, calitate în care a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din CJ Braşov, suma de 50.000 lei.

"Banii respectivi au fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean", se spune în comunicat.

Anchetatorii au mai constatat că, în aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al CJ Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea lui Coman, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat.

"Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică, Popescu şi Ispas. Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului. Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei", au reţinut procurorii.

DNA menţionează că, având acceptul şi promisiunea preşedintelui CJ Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, Claudiu Coman şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut.

"După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Răzvan Iosif şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei. În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primăriile să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial. Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe", se mai arată în comunicat.

Procurorii au mai reţinut că banii au fost apoi remişi lui Coman din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru CJ Braşov.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close