Antena 3 CNN Actualitate Astenia de primăvară există, însă poate fi combătută

Astenia de primăvară există, însă poate fi combătută

Astenia de primăvară există, însă poate fi combătută
Sursa foto: fructe
05 Mar 2009   •   21:39

Ne provoacă dureri de cap în fiecare dimineaţă şi o starea de oboseală permanentă. E astenia de primavară. Da, există! Iar medicii spun că poate fi depăşită printr-o alimentaţie bogată în vitamine şi 45 de minute de mişcare în fiecare zi.

Principala cauză a asteniei nu este primăvara, aşa cum s-ar crede, ci iarna. Alimentaţia din timpul anotimpului rece duce la slăbirea organismului.

?Trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce mâncăm încă din sezonul rece. Cu cât alimentaţia noastră o să fie mai bogată în fructe şi legume, cu cât ne vitaminizăm mai bine, cu atât trecem mai uşor în noul anotimp şi scăpăm de astenie?, susţine medicul Tereza Fransciuk.

Aşadar putem preveni astenia. Însă cum majoritatea românilor nu mănâncă suficiente fructe şi legume în timpul iernii şi nici nu fac sport, astenia îi apucă în primele zile ale primăverii. Dar nu vă speriaţi. Nu este o boală aşa că nu va trebui să staţi în spitale. Totul se poate rezolva cu o vizită la piaţă.

?Lipsa de energie este principala afecţiune a asteniei de primăvară. O alimentaţie echilibrată înseamnă 5 mese pe zi, 3 mese principale şi 2 cu fructe şi legume. Mesele principale bogate în alimente vii, alimente cumpărate din piaţă, mă refer aici la spanac, salată verde?, spune Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Un regim de viaţă sănătos presupune şi multă mişcare. Cel puţin 45 de minute pe zi în care puteţi alerga, vă puteţi plimba prin parc, sau, dacă este o zi ploioasă, puteţi urca şi coborî scările din bloc. Şi, atenţie, astenia trebuie combătută pentru că altfel se instalează depresia, care este o boală.

?Depresia este marea însoţitoare a asteniei, este mână în mână cu iarna. Depresia este cea care de fapt ne face să ne prăbuşim, să avem sentimentul de inutilitate?, explică Hanibal Dumitraşcu, psiholog.

Oamenii au învăţat deja că e mai uşor să previi astenia decât să scapi de ea. Cei mai afectaţi de astenie sunt copiii şi vârstnicii dar şi persoanele cu probleme medicale.

Observator

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close