Antena 3 CNN Actualitate Atenționare meteo de vreme rea pentru toată țara

Atenționare meteo de vreme rea pentru toată țara

Atenționare meteo de vreme rea pentru toată țara
Sursa foto: foto: Pixabay.com
29 Apr 2017   •   09:12

Aproape toate regiunile ţării intră de sâmbătă dimineaţa până duminică seara sub o atenţionare de vreme rea cu ploi torenţiale, vânt puternic şi descărcări electrice.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 29 aprilie, ora 10:00 - 30 aprilie, ora 18:00, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător şi cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

Astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în zonele de deal şi de munte, precum şi în Oltenia, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Muntenia.

Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 35...40 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali.

Potrivit ANM, manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi şi în după-amiaza zilei de vineri, 28 aprilie, precum şi în noaptea de vineri spre sâmbătă (28-29 aprilie) în regiunile din jumătatea de vest a ţării, dar pe spaţii mai restrânse.

Meteorologii au emis și o avertizare nowcasting Cod galben de ceaţă pentru mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă până la ora 10:00.

Se vor semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m şi izolat sub 50 m, în judeţul Constanţa, respectiv în Constanţa, Eforie, Mangalia, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, 23 August, Agigea, Albeşti, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Cogealac, Comana, Corbu, Costineşti, Cumpăna, Istria, Limanu, Lumina, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Pecineaga, Poarta Albă, Săcele, Topraisar, Tuzla şi Valu lui Traian.

În judeţul Tulcea, acelaşi avertizare este pentru Ceamurlia de Jos, Jurilovca şi Sarichioi.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Prognoza meteo inițială

Sâmbătă, în regiunile vestice şi de nord-vest, unde cerul va fi mai mult noros şi va ploua, vremea se va rãci semnificativ, faţã de intervalul precedent.

O scãdere de temperaturã se va produce şi în restul teritoriului, dar, raportat la normalul termic specific perioadei, vremea se va menţine caldã pentru sfârşitul lunii aprilie, însã, începând cu orele amiezii, treptat va deveni instabilã, potrivit

Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri, temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, trecãtor şi cu aspect de vijelie.

Pe arii restrânse, vor fi cãderi de grindinã, iar cantitãţile de apã vor fi însemnate, local peste 20-25 l/mp. În sud-estul ţãrii, probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusã, dar va fi ceaţã, în primele ore ale zilei, cu precãdere în Dobrogea, inclusiv pe litoral. Temperaturile maxime vor avea valori de la 11...12 grade în Câmpia şi Dealurile de Vest, pânã la 27...28 de grade în Muntenia.

În Capitală, vremea va fi caldã pentru sfârşit de aprilie. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi se va înnora treptat. Spre searã, vor fi condiţii de ploi cu caracter de aversã, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã, uşor mai scãzutã decât cea de ieri, se va situa în jurul valorii de 26 de grade.

Presiunea atmosferica este de 752 mmHg

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close