Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile au lăsat românii să consume brânza contaminată aproape o săptămână

Autorităţile au lăsat românii să consume brânza contaminată aproape o săptămână

Autorităţile au lăsat românii să consume brânza contaminată aproape o săptămână
Sursa foto: branza
17 Apr 2009   •   19:52

Aproape o săptămână, românii au fost lăsaţi să mănânce brânză otrăvită cu bacteria care produce meningită şi septicemie. În schimb, autorităţile se laudă că au acţionat extrem de eficient.

Pe 9 aprilie, alerta izbucneşte în Europa. România este printre ţările vizate. Pe 10 aprilie, alerta intră în vigoare şi la noi, într-un mister total. Doar Autoritatea Sanitar Veterinară ştie de pericol. Nimeni altcineva. Nici consumatorii. Trec şase zile până se află de pericolul mortal din magazine.
Sarcina de a informa nu intră în atribuţiile Autorităţii Sanitar-Veterinare, se apără şefii.
La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi s-au prezentat trei persoane care au mâncat brânza, dar care s-au ales doar cu sperietura.

În Europa sistemul de alertă este extrem de bine pus la punct. Regulile sunt clare. Iar în acest caz, după ce Comisia Europeană a aflat de la firma producătoare informaţiile privind pericolul, fiecare ţară a primit notificarea.

Comisia a notificat autorităţile competente din patru ţări, inclusiv România, care au primit alerta pe 9 aprilie, deci în aceeaşi zi, a declarat Nathalie Charboneau, purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Acum, în toată ţara, se fac din nou controale şi se anunţă "recoltă" de gorgonzola.

?La ora aceasta, produsul este distrus, incinerat?, spune Viorel Bogdan, directorul DSV Prahova.



În total, în România au ajuns 105 kilograme de gorgonzola contaminată cu bacteria Listeria. Doar 44 de kilograme au mai apucat să fie retrase. Restul au fost cumpărate de români. Firma care a adus în România brânza contaminată nu este vinovată de situaţie. Ea a respectat toate condiţiile impuse pentru un import de mărfuri alimentare.

Observator

×
Subiecte în articol: meningita
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close