Antena 3 CNN Actualitate Autoritățile române, anunț de ultimă oră, după ce au apărut informații că nivelul de radiații de la Cernobîl ar fi "anormal"

Autoritățile române, anunț de ultimă oră, după ce au apărut informații că nivelul de radiații de la Cernobîl ar fi "anormal"

Nivelul de radioactivitate la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „anormal”, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Acesta s-a deplasat astăzi la fața locului pentru verificări, după ce soldații ruși au ridicat nori de praf radioactiv în Pădurea Roșie.

Autoritățile române, anunț de ultimă oră, după ce au apărut informații că nivelul de radiații de la Cernobîl ar fi "anormal"
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    26 Apr 2022   •   16:57

În urma acestor informații, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) anunță că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indica depasiri peste valorile normale.

"În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații", precizează CNCAN, prin intermediul unui comunicat.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

„Nivelul de radioactivitate este, aș spune, anormal”, a spus Rafael Grossi reporterilor la fața locului, fără a oferi cifre precise. „Nivelurile (de radioactivitate) au crescut în anumite momente când rușii aduceau echipamente grele în zonă și când au plecat”, a adăugat el, subliniind că AIEA monitorizează situația „zilnic”.

Puțin mai devreme, șeful AIEA considerase „absolut anormală” și „foarte, foarte periculoasă” ocuparea site-ului Cernobîl de către armata rusă, care a început pe 24 februarie și s-a încheiat pe 31 martie.

Grossi este însoțit la fața locului de o echipă de experți „pentru a livra echipamente vitale” (dozimetre, costume de protecție etc.), efectuează „verificări radiologice și de altă natură”.

Situată la 150 de kilometri nord de Kiev, la granița cu Belarus, centrala nucleară de la Cernobîl s-a confruntat, încă de la începutul ocupării sale de către ruși, cu întreruperi a rețelelor de electricitate și comunicații.

 

×
Subiecte în articol: Cernobîl
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close