Autostrada Transilvania va fi gata în 2025

13 Mar 2009   •   16:51
Autostrada Transilvania va fi gata în 2025 Autostrada Transilvania

Autostrada Transilvania va fi gata până în 2025, dacă reprezentanţii companiei americane Bechtel vor respecta toate punctele negociate în actualul contract. Până atunci, Ministerul Transporturilor aşteaptă în aprilie-mai să vadă dacă poate da în concesiune jumătate din Autostrada Transilvania, adică porţiunea dintre Braşov şi Târgu-Mureş.


Contractul negociat luna trecută de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu cu şefii companiei Bechtel de la Londra stipulează că partea românească este obligată să plătească, ceea ce se lucrează de acum - noile soluţii tehnice de la proiectare la execuţie. ?Ce a lucrat Bechtelul şi are fisuri nu plătim noi?, au declarat surse din cadrul ministerului pentru Evenimentul Zilei.


De asemenea, în urma negocierilor purtate, Bechtel a renunţat la perceperea de către constructor a avansului pentru lucrările care vor fi efectuate anul acesta şi care se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro. Alte prevederi la care constructorul american a renunţat sunt creşterea termenelor de plată a facturilor de la 25 zile de la emitere la 35 zile, precum şi achitarea facturilor jumătate în lei, jumătate în euro.


O altă prevedere negociată luna trecută, dar care nu a fost introdusă în acordul semnat cu Bechtel prevede că preţurile materialelor ar trebui indexate la fiecare modificare legislativă a accizei la carburanţi. Partea română a ajuns la concluzia că asta ar însemna o dublare a plăţilor şi, de aceea, acest aspect a rămas în afara protocolului. Bechtel s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri de autostradă de pe tronsonul cuprins între Turda şi Gilău.


Antena 3

x close