Antena 3 CNN Actualitate Avioanele care aduc ploaia, demers inedit pentru a combate seceta în România

Avioanele care aduc ploaia, demers inedit pentru a combate seceta în România

România ar putea scăpa de secetă printr-o metodă inedită. În locul sistemelor de irigaţie, guvernanţii au iniţiat un program de stimulare a ploii cu ajutorul unor avioane speciale. Mai avem însă de aşteptat, pentru că primul astfel de avion ar ajunge în ţară abia în anul 2024.

Avioanele care aduc ploaia, demers inedit pentru a combate seceta în România
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    27 Apr 2022   •   15:35

10 zile și două aeronave. De asta este nevoie pentru desfășurarea experimentului din Moldova, unde aceste avioane închiriate de la vecinii bulgari au scopul de a aduce ploaia. Totul cu scopul de a combate seceta.

''Aceste avioane au în dotare pe aripi acroşate o serie de cartuşe, aceste torţe ard în poziţie pe aripă. Pe partea de jos a fuselajului avem instalate o serie de cartuşe injectabile, acestea se folosesc în momentul în care facem însămânţarea pe deasupra norului. Deci avionul urcă în partea superioară a norului şi lansează aceste cartuşe care ard în căderea lor prin nor".

Experimentul din Moldova se va desfășura în 6 județe.

"Am obţinut rezultate scontate, adică o creştere a precipitaţiilor suficientă şi mulţumitoare, în condiţiile în care dacă nu interveneau, probabil nu aveam asemenea cantităţi de precipitaţii", a declarat Daniel Florea, directorul operatorului de la Unitatea de Combatere a Grindinii Iaşi.

Un experiment similiar va fi desfășurat luna viitoare și în sudul țării. Dacă ambele vor da roade, atunci vor fi înființate două centre de stimulare a precipitaţiilor.

"Această tehnologie 80% din ţările lumii o folosesc pentru creşterea apei, dar noi în acelaşi timp putem să o folosim şi la combaterea fenomenului de grindină", a adăugat Dan Axinte, manager proiect.

Un singur avion aducător de ploaie costă aproape 8 milioane de euro. România plănuiește să cumpere 8 astfel de aeronave cu bani europeni
 

×
Subiecte în articol: avioane grindina seceta seceta Iași
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close