Antena 3 CNN Actualitate BAC 2009: Maitreyi nu îl suporta pe Ion. Camil Petrescu, surd de o ureche după ce un obuz i-a explodat în faţă

BAC 2009: Maitreyi nu îl suporta pe Ion. Camil Petrescu, surd de o ureche după ce un obuz i-a explodat în faţă

BAC 2009: Maitreyi nu îl suporta pe Ion. Camil Petrescu, surd de o ureche după ce un obuz i-a explodat în faţă
Sursa foto: bacalaureat
24 Aug 2009   •   00:02

Limba română a fost, din nou, stâlcită cu brutalitate de elevii de liceu care au susţinut a doua sesiune a examenului de Bacalaureat. Din tezele acestora aflăm că: ,,ŤUltima noapte de dragoste, întâia noapte de războiť este romanul unui război pe două fronturi: cel al iubirii conjugale şi cel al războiului propriu-zis?? sau că ,, familia lui Maitreyi nu îl suporta pe Ion şi trebuie să fie complexă ca să fie capabilă acest conflict??, potrivit Gardianul.

Proba de Limba şi literatura română cuprindea un subiect care le solicita candidaţilor să redacteze în 15-20 de rânduri un text de tip argumentativ despre libertate, pornind de la ideea din afirmatia: ,,Libertatea este mai ales forta de a inlatura inraurirea altora, de a înlatura interesul si instinctul si de a intrebuinta inteligenta ta singur in chip nobil?(M. Sadovenu, ?Idei traite?).

,,Libertatea înseamnă că un om în anumite situaţii poate face orice aproape?, ,,este ca o idee trăita în viaţă?, ori ,,libertatea este acel lucru care ne face să trăim o viaţa bună şi vesela?. ?Ne purifică inteligenţa în mod plăcut? şi ,,poate înlătura stresul şi instinctul? sau ,, poate provoca anumite reacţii posibile şi imposibile?, spun absolveţii de liceu.

?Dacă cineva nu are parte de asş ceva, acea persoană poate să devină mai rea, mai posesivă? şi capacitatea lui de dezvoltare nu este ca a altora pentru că nu a stat intr-un mediu mai populat?, spune un alt elev.

Romanul psihologic le-a dat bătăi de cap tinerilor cărora li s-a cerut să scrie un eseu despre evoluţia personajului principal ilustrat într-o creaţie aparţinând acestei specii literare.
De la proaspeţii absolvenţi, am aflat că Maitreyi,,e povestea unor oameni sinceri?, iar ,,familia lui Maitreyi nu il suporta pe Ion şi trebuie să fie complexă ca să fie capabilă acest conflict?.

,,În operele sale, Camil Petrescu vorbeşte cum a văzut un om mergând fără cap în razboi?, iar scriitorul ,,a rămas surd de o ureche după ce un obuz i-a explodat în faţă?, mai spune un elev.

Absolvenţilor li s-a cerut şi să redacteze o scrisoare de 10-15 rânduri cu începutul dat. ,,A! să nu uit! Ce căutau la poştă bunicii tăi? Voiau să te anunţe că eşti fericitul proprietar al unui viţel nou-nouţ cu ochii negri şi umezi, cu bot pufos şi cald, care doar că te priveste o dată te şi cucereşte??, scrie un elev.

,,Am eşit cu câţiva colegi de ai mei la o petrecere pe cinste. Am picat toţi de accord ca la sfârşitul fiecărui semestru să facem câte o ceată şi să închiriem camere pentru perioada de vichend care a fost. Dacă vrei şi eşti încântat de propunerea pe care eu ţi-am făcut-o în aceasta mică scrisorică de a petrece nişte vichenduri împreuna cu colegii mei, eu aştept o scrisoare cu răspunsul la propunerea făcută?, scrie un altul.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close