Antena 3 CNN Actualitate Sumele obţinute de români din asigurările de viaţă | Sfatul experţilor: "Folosiţi numai în caz de urgenţe!"

Sumele obţinute de români din asigurările de viaţă | Sfatul experţilor: "Folosiţi numai în caz de urgenţe!"

Potrivit datelor, românii au încasat peste 800 de milioane de lei din asigurările de viață, în primele șase luni din 2023. Majoritatea plăților vin ca urmare a denunțării contractelor înainte de termen.

Sumele obţinute de români din asigurările de viaţă | Sfatul experţilor: "Folosiţi numai în caz de urgenţe!"
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2023   •   00:06

Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)societățile de asigurări de viață înregistrate în România au plătit, în primele șase luni din 2023, peste 700 de milioane de lei, în baza contractelor ajunse la maturitate și, mai ales, a răscumpărărilor anticipate.

La această sumă se adaugă încă aproape 115 milioane de lei plătiți de sucursalele societăților străine care activează în România pe zona asigurărilor de viață, ceea ce face ca indemnizațiile brute plătite în total să depășească 800 de milioane de lei.

Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual.

Astfel, în cazul în care contractul de asigurare își încetează efectele fără obligativitatea contractuală a Asigurătorului de a plăti vreo Indemnizație de asigurare, asigurătorul va plăti persoanelor îndreptățite contractual valoarea de răscumpărare calculată la data încetării efectelor contractului de asigurare sau la data producerii evenimentului asigurat, după caz.

Potrivit studiifinanciare.ro  valoarea de răscumpărare este calculată de asigurător ca valoarea rezervei matematice din care se deduce taxa de răscumpărare. Taxa de răscumpărare se determină ca procent aplicat valorii rezervei matematice, procent adus la cunoștința asiguratului, înainte de încheierea contractului de asigurare, prin intermediul documentului "Evoluția estimativă a contractului de asigurare”.

Aceste sume pot fi un sprijin pentru cei care le încasează, însă este bine de știut că denunțarea vine cu costuri substanțiale, motiv pentru care ar trebui folosită doar în situații de urgență, avertizează specialiştii. 

Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) poate fi consultat AICI.

 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close