Antena 3 CNN Actualitate Boc - în luptă cu Parchetul General

Boc - în luptă cu Parchetul General

Boc - în luptă cu Parchetul General
26 Ian 2007   •   08:11

Preşedintele PD, Emil Boc, a iritat Parchetul General astăzi cerând explicaţii procurorilor pentru stenograma unei convorbiri pe care a avut-o cu un ziarist din Cluj, arestat şi judecat acum în dosarul de şantaj Gazeta. Boc s-a plâns, într-o conferinţă de presă special convocată, că stenograma nu are ce să caute în dosarul de şantaj câtă vreme el nu este învinuit în acest caz. Preşedintele PD i-a ameninţat pe procurori cu un proces, dacă nu vin cu lămuriri, pentru că i-au lezat imaginea. Lămuririle au venit de la Parchetul General printr-un comunicat în care îi aminteşte liderului PD că a fost audiat ca martor în acest dosar şi a existat bănuiala că ar fi fost şantajat şi influenţat de cei judecaţi acum.

Numele liderului PD, Emil Boc, a apărut în legătură cu dosarul ?Gazeta?. Presa a relatat faptul cã în dosarul deschis membrilor Trustului ?Gazeta?, care au fost trimişi în judecată pentru şantaj şi asociere la un grup infracţional, numele lui Emil Boc apare fie pomenit de alte persoane, fie în transcrierea unei convorbiri telefonice între primarul de la Cluj şi preşedintele trustului, Liviu Man.

Stenograma discuţiei lui Emil Boc cu Liviu Man
Convorbirea între Emil Boc şi preşedintele trustului Gazeta, Liviu Man, arestat în acest dosar, ar fi avut loc pe 30 ianuarie anul trecut. Liviu Man i-ar fi cerut edilului să îl ajute să obţină spaţiu publicitar în staţiile de transport în comun. Stenograma convorbirii a fost publicată de agenţia Mediafax.

"Emil Boc: Da!
Liviu Man: Servus Emil, Liviu Man la telefon.
E.B.: Salut, salut maestre.
L.M.: Poţi vorbi?
E.B.: Da. Te ascult.
L.M.: Uite, vreau să-ţi spun că ne-am depus cererea, ştii că mi-o ieşit hotărârea aia de consiliu pentru staţiile..
E.B.: Da, da.
L.M.: Şi mi-am depus în sfârşit săptămâna trecută cererea exact pentru locaţii şi tre să ajungă în Comisia de Urbanism.
E.B.: Sigur, sigur.
L.M.: Poţi să-ţi dau un SMS cu numărul cererii.
E.B.: Dă-mi, te rog. Sigur că da, maestre.
L.M.: La mulţi ani în primul rând, uite că...(râde) nu ne-am auzit anul ăsta.
E.B.: Ok. Bine. Doamne ajută.
L.M.: Mulţumesc. Te pup. Pa. Pa."


?Nu am fost şantajat şi nu sunt şantajabil?, a precizat Emil Boc într-o conferinţă de presă special organizată pentru a da lămuriri pe acest subiect. Liderul PD spune că a fost atacat chiar în paginile Gazetei de Cluj. O dată a fost acuzat că îşi asfaltează uliţa copilăriei cu bani de la primărie, ?ceea ce este o grosolănie?. Am vrut să îi dau în judecată, dar am renuţat din cauza unei promisiuni mai vechi că nu voi da ziarişti în judecată?.

Emil Boc ameninţă că îi va da în judecată pe anchetatorii dosarului Gazeta, dacă nu vor face precizări oficiale şi explicite referitoare la o eventuală implicare a sa în dosar. Boc spune că va cere daune morale pentru lezarea imaginii sale publice.

?Nu este normal ca oameni care nu au nicio legătură cu dosarul să fie introduşi în dosare ca cireaşa de pe tort pentru că numele lor au o conotaţie publică sau politică?, crede primarul de Cluj. Şi adaugă: ?un dosar ar trebui să aibă probe referitoare doar la conţinutul şi fondul cauzei respective, nu şi la alte persoane?. Boc ?speră? ca dosarul să nu fie doar un pretext pentru o campanie de presă negativă împotriva sa.

Şi joi Emil Boc a declarat că nu a fost şantajat niciodată de grupul de presă. În plus, el a negat afirmaţiile făcute de redactorul şef al ?Gazetei de Cluj?, Mihai Petean, care a spus că primarul vorbea cu Liviu Man de două-trei ori pe săptămână.

?V-am spus o dată, pentru numele lui Dumnezeu! Am vorbit de trei sau patru ori în doi ani de zile. Verificaţi înregistrările .N-am fost şantajat pentru că nu am cu ce sp fiu şantajat, fraţilor!?, a spus liderul PD.

Convorbirea telefonică interceptată de DIICOT în ianuarie 2006 se referă la o solicitare a lui Liviu Man cu privire la autorizarea unor copertine pentru staţiile de autobuz, cerere care a fost respinsă de Consiliul local Cluj-Napoca, pentru că nu întrunea condiţiile legale.

?Oricărui cetăţean al Clujului care mă sună şi care are o problemă îi spun: trimiteţi-mi şi verific condiţiile legale, fie că e Liviu Man sau oricine altcineva?, a mai spus primarul Clujului.

În total în dosarul Gazeta au fost cercetate şi trimise în judecată zece persoane (dintre care cinci se află în continuare în arest preventiv, iar trei în stare de libertate) pentru şantaj calificat şi constituire sau aderare la un grup infracţional. Unii dintre cei cercetaţi sunt învinuiţi şi de spălare de bani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close