Antena 3 CNN Actualitate Bucureşti - un oraş nesănătos de zgomotos

Bucureşti - un oraş nesănătos de zgomotos

Bucureşti - un oraş nesănătos de zgomotos
04 Mai 2007   •   08:45

Bucureştiul este primul oraş din România care are o hartă de zgomot. Aceasta a fost întocmită de experţi, după ce au efectuat măsurători, timp de un an, în 12 puncte ale Capitalei. Proiectul cuprinde hărţile acustice realizate separat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Pentru acest proiect, municipalitatea a plătit aproape două milioane de euro. Potrivit măsurătorilor efectuate de specialişti, nivelul de zgomot din Capitală se ridică peste 70 de decibeli. Aceasta este valoarea medie a zgomotului produs în oraş, aproape dublu faţă de limita la care ar trebui să fie expusă urechea umană.

Pe Bulevardul Gheorghe Magheru, în zona Teatrului Nottara, nivelul de zgomot se ridică, în cursul zilei, la o medie de 76 decibeli. Pe bulevardul Ghencea, valorile sunt curpinse între 71 şi 81 decibeli, cu o medie de 75 de decibeli. În zona Nicolae Titulescu - Calea Griviţei, experţii au măsurat, între 66-76 decibeli, medie zilnică fiind de 72 decibeli, în timp ce în zona Dristor - Camil Ressu, sunt înregistraţi zilnic între 64 şi 74 decibeli. Cea mai "liniştită" zonă a oraşului, dacă se poate spune aşa, este cartierul Drumul Taberei, unde se înregistrează o valoare medie de 53 de decibeli.

Nivelul admis de decibeli, ziua, în exterior, este de 50, iar noaptea de 40, precizează specialiştii. Studiul arată că principala sursă de poluare fonică a Capitalei este traficul auto. Specialiştii din domeniul medical, spun că oamenii nu acordă suficientă importanţă problemei poluării fonice, întrucât în România nu există studii care să prezinte consecinţele acestui factor de stres.

Experţii atrag atenţia asupra faptului că mulţi bucureşteni ar putea avea în timp probleme grave de auz, care pot merge până la surditate, din cauza zgomotului mult peste limita admisă care îi agresează zilnic. Bucureştiul este singura localitate din ţară care deţine o hartă a zgomotului. Realizarea acestor hărţi ar trebui urmată, potrivit legii, de măsuri de reducere a poluării fonice. Acestea ar putea intra în vigoare începând de anul viitor.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close