Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul va avea din nou ceasuri publice funcţionale

Bucureştiul va avea din nou ceasuri publice funcţionale

Bucureştiul va avea din nou ceasuri publice funcţionale
06 Aug 2009   •   22:48

Administraţia Lacurilor cheltuie trei milioane de lei pentru ca bucureştenii să ştie ora exactă. Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea a 20 de orologii, care vor fi amplasate în cele mai importante zone ale Capitalei. Ceasurile vor fi clasice, iar cadranele vor avea încrustate cu litere aurite locul în care se află. Pe lângă oră, în caz că suntem aşa, mai ameţiţi, ne vor arăta data şi anul.

Bucureştiul are doar zece orologii publice. Cele mai multe nu mai funcţionează de mult. La Piaţa Iancului, ceasul a rămas de mult blocat la miezul nopţii. Cel de la Obor mai indică ora doar cu aproximaţie. Noilea ceasuri vor fi cât se poate de exacte.

Ca să indice ora exactă, fiecare ceas va fi potrivit prin satelit cu ajutorul unui dispozitiv GPS, aşa încât vor avea o eroare de doar patru secunde la o sută de ani.

?Ele vor fi pe stilul clasic al Bucureştiului de altă dată, vor avea o formă deosebită, personalizate pe fiecare zonă?, a spus Radu Popa director Administraţia Lacurilor şi Parcurilor.

La licitaţie vor fi acceptate doar firmele care oferă ceasuri cu calendar electronic programat pentru o sută de ani şi cadrane luminate.

Ceasurile vor avea aproape cinci metri înălţime, iar în partea de sus a cadranului va fi inscripţionat locul în care se află. Orologiile vor trebui să aibă şi difuzoare, să treacă singure la ora de vară şi o memorie internă pentru 30 de melodii: cântece populare, patriotice sau colinde.

Ceasurile vor fi amplasate în piaţa Parlamentului, Universităţii, Romană, la Foişorul de Foc, Grădina Botanică, dar şi în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău. În total vor fi 20 de orologii noi împărţite în tot Bucureştiul.

Observator

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close