Antena 3 CNN Actualitate Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a fost plătit de Securitate. Ce trebuia să-i facă lui Ceaușescu

Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a fost plătit de Securitate. Ce trebuia să-i facă lui Ceaușescu

Cazul incredibil al jurnalistului mexican care a fost plătit de Securitate. Ce trebuia să-i facă lui Ceaușescu
Sursa foto: Foto: observator.a1.ro
08 Iul 2016   •   17:24

Ştim că în România comunistă presa era aservită lui Nicolae Ceauescu. Nu se publica niciun articol fără ca acesta să fie supervizat, iar în librării găseai doar cărţi omagiale şi cele „scrise“ de cuplul de tirani. Întrebarea este cum de ţări străine scriau omagial despre dictatori, scrie Adevărul.

Într-o lucrare documentată scrisă de Luminiţa Banu în „Caietele CNSAS“ este descris un caz de corupere a unui jurnalist mexican. În 1984, un jurnalist mexican, căruia îi fusese atribuit numele conspirativ „Miguel”, a fost convins de Securitate să se angajeze în publicarea în Mexic a lucrării lui Nicolae Ceauşescu intitulată «Dezarmarea – necesitate vitală a întregii omeniri», care apăruse în România în urmă cu patru ani, dar şi să scrie articole elogioase la adresa dictatorului român.

Oportunitatea publicării în Mexic a respectivei lucrări pare să fi fost întrezărită de factorii de decizie din C.I.E. cu ocazia vizitei pe care o delegaţie de ziarişti mexicani o făcuse anterior în ţara noastră. Odată cu sosirea în România, jurnalistul mexican intrase automat în atenţia ofiţerilor de securitate, fără a exclude posibilitatea ca acesta să fi fost luat în vizor chiar înainte de plecarea din Mexic, de către rezidenţa C.I.E. din această ţară. Lt. col. Chivu Mihai a propus şi a obţinut aprobarea pentru „aducerea în ţară a sursei de influenţă «Miguel» pentru a fi instruit cum trebuie să procedeze. Pentru acest lucru, urma să fie folosit prilejul oferit de faptul că „Miguel” efectua în perioada 27 iunie – 12 iulie o vizită turistică în R.F.G.

Aşa încât jurnalistului i s-au achitat cheltuielile de transport internaţional pe ruta Frankfurt – Bucureşti – Frankfurt şi cazare în România, sumă care s-a ridica la 1.300 dolari, dar şi a sejurului, care a costat 7.000 de lei. „Miguel” a sosit în România la 13 iulie 1987 şi a fost cazat la hotelul „Intercontinental” într-o cameră dotată cu tehnică operativă, astfel încât toate convorbirile au fost înregistrate pe bandă magnetică. Cu ocazia vizitei în România ziaristul a primit mai multe cadouri: o servietă din piele, pastile, creme şi loţiuni „Gerovital”, pentru soţie şi el, două păpuşi româneşti de artizanat.

Continuarea, pe adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close