Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu cei 4.000 de români bolnavi de COVID care au plecat din spital. Premierul Orban a făcut anunţul

Ce se întâmplă cu cei 4.000 de români bolnavi de COVID care au plecat din spital. Premierul Orban a făcut anunţul

Statul ia măsuri în cazul celor peste 4.000 de români bolnavi de COVID-19 care au plecat din spital la cerere sau nici nu au stat internaţi, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a carantinei, a anunţat, marţi, şeful Guvernului.

Ce se întâmplă cu cei 4.000 de români bolnavi de COVID care au plecat din spital. Premierul Orban a făcut anunţul
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    21 Iul 2020   •   16:05

Astfel, în cazul lor, Direcțiile de Sănătate Publică vor emite decizii prin care bolnavii de COVID care nu au stat internaţi vor trebui stea izolați 14 zile acasă ori internați, dacă simptomele bolii persistă, a declarat premierul Ludovic Orban.

"Prima și cea mai importantă problemă este cea legată de cei peste 4.000 de cetățeni români care fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv și nu s-au internat.

Orban: DSP va emite decizii

Pentru aceste cazuri, Direcțiile de Sănătate Publică, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu, iar pe de altă parte obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca, în cazul în care s-au vindecat, pentru că testul a ieșit negativ, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament și supraveghere medicală.

Dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună prin decizii ale directorilor DSP internarea în spital", a anunţat Orban.

Pentru cei suspecţi de COVID-19 și care urmează să fie diagnosticaţi, DSP va da decizii de internare pentru diagnosticare, a adăugat premierul.

"După diagnosticare, în cazul în care sunt pozitivi, în funcție de recomandarea medicului, se vor putea emite deciziile de tratare în spitale", a mai spus Orban.

Ancheta epidemiologică, probabil 24 de ore

În ce priveşte ancheta epidemiologică, ce se face după confirmarea unui caz pozitiv, premierul a spus că aceasta va dura "cel mai probabil 24 de ore". Pentru acest lucru este nevoie şi de întărirea DSP-urilor, a mai precizat Orban.

Orban: Cea mai importantă problemă, cei 4.000 de români care au ieşit din spital înainte de a fi vindecaţi

"Va fi emis un ordin care să stabilească foarte clar procedurile din momentul în care o persoană diagnosticată pozitiv: cum se dispune ancheta epidemiologică, care este timpul de derulare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore și măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost cu diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus", a declarat Ludovic Orban.

Începe "vânătoarea" bolnavilor şi suspecţilor de COVID-19

Începe vânătoarea românilor bolnavi de COVID-19 care au ieşit din spital la cerere sau care nu s-au internat deloc.

Premierul Ludovic Orban spune că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică bazele de date ale pacienţilor, iar informaţiile vor ajunge la poliţişti care îi vor căuta pe aceştia şi îi vor readuce la spital.

Aproximativ 1.000 de oameni infectaţi cu coronavirus s-au externat în ultimele două săptămâni din spitale şi peste 3.600 de persoane au refuzat efectiv internarea. 

Toţi aceşti bolnavi de COVID-19 vor fi căutaţi de oamenii legii, pentru a fi întrebaţi dacă se simt bine şi dacă doresc să se interneze.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban coronavirus
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close