Antena 3 CNN Actualitate Cei doi generali acuzaţi de corupţie vor fi cercetaţi în libertate

Cei doi generali acuzaţi de corupţie vor fi cercetaţi în libertate

Cei doi generali acuzaţi de corupţie vor fi cercetaţi în libertate
Sursa foto: Foto: Video News
15 Dec 2010   •   22:52

Mihai Chiriţă şi Ion Marian, cei doi generali reţinuţi pentru corupţie, vor fi cercetaţi în libertate. Pata în carierele lor rămâne, însă. Ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării sunt acuzaţi de procurori că au pus la punct o reţea bine unsă, care aducea bani de la cei care doreau o haină militară.

Generalul maior Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din Ministerul Apărării a răsuflat uşurat aseară după ce a aflat că nu va fi arestat. Probleme lui însă abia încep: procurorii îl acuză de instigare la fals, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni.

Procurorii spun că generalul stăpânea un sistem organizat milităreşte. Scopul organizaţiei era primirea de bani din partea candidaţilor la şcoala de subofiţeri de la Piteşti. Taxa de acceptare se situa între 1.000 şi 4.000 de euro. Cine plătea, primea cu o seară înainte de concurs, prin SMS, rezolvarea grilelor de examen.

Răspunsurile erau în aşa fel date încât oamenii să nu aibă toate răspunsurile corecte. Greşeala a fost alta: au plătit mai mulţi decât puteau să fie admişi. Aşa au apărut şi denunţurile.

Mulţi ofiţeri din armată au fost pur şi simplu şocaţi când au aflat acuzaţiile procurorilor la adresa unui general care timp de şase luni a fost al treilea om în ierarhia forţelor Multinaţionale din Irak.

În dosarul penal, nici generalul Ion Marian nu stă mai bine. El este acuzat că a făcut presiuni pentru admiterea mai multor candidaţi. La ieşirea din sala de judecată, generalul s-a ferit să spună ceva ori să fie filmat.

La fel de discreţi au fost şi ceilalţi trei ofiţeri cercetaţi în dosar, inclusiv fostul comandant al şcolii de Aplicaţii din Piteşti, colonelul Vasile Belciug. Toţi cinci ar fi obţinut împreună peste 70.000 de euro, spun procurorii.

 


×
Subiecte în articol: generali coruptie libertate
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close