Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt extremiştii islamişti care ţinteau România. Britanici condamnaţi pentru terorism, prinşi la graniţa ţării noastre

Cine sunt extremiştii islamişti care ţinteau România. Britanici condamnaţi pentru terorism, prinşi la graniţa ţării noastre

Cine sunt extremiştii islamişti care ţinteau România. Britanici condamnaţi pentru terorism, prinşi la graniţa ţării noastre
20 Noi 2015   •   00:36

România e în alertă! Două pachete suspecte au creat panică, astăzi, pe străzile din Capitală, dar şi în Piatra Neamţ. Iar la punctele de trecere a frontierei, controalele sunt stricte, după ce patru potenţiali terorişti au încercat să pătrundă ilegal în ţară.

Doi dintre ei sunt cetăţeni moldoveni, convertiţi la islam. Ceilalţi doi au fost condamnaţi pentru acte de terorism şi au fugit din Marea Britanie, cu destinaţia Bucureşti. Au fost opriţi la timp, în tren, chiar la intrarea în România.

Sunt cei doi extremişti islamişti care ţinteau România. Doi britanici condamnaţi pentru terorism, prinşi la graniţa ţării noastre. Într-un tren spre Bucureşti, fără acte. Doar cu un Coran.

"Suntem musulmani! Islamul este modul nostru de viaţă, sistemul nostru, credinţa pentru care trăim şi murim! Acesta este islamul!", spune Trevor Brooks, devenit Abu Izzadeen. Născut în Jamaica şi convertit la islam. Condamnat pentru instigare la acte teroriste şi aflat sub interdicţia de a părăsi Marea Britanie. În luna martie, îşi striga ideile radicale pe străzile Londrei.

Şi se plângea că e persecutat de Poliţie.

Fără paşaport, Abu Izzadeen a reuşit să străbată toată Europa, până la graniţa Ungariei cu România. A fost prins la intrarea în ţara noastră, la un control prin sondaj. Cu el, era Simon Keeler, numit şi Sulayman. Tatăl a cinci copii, condamnat şi el şi eliberat condiţionat.

Sulayman este un cunoscut adept al lui Omar Bakri, un şeic sunit afiliat Al-Qaeda, care a declarat că România este pământ musulman şi o posibilă ţintă a teroriştilor.

România rămâne totuşi la un nivel precaut de alertă. Suntem punct de trecere spre Occident, iar controalele la vamă sunt stricte.

La graniţa cu Republica Moldova, doi suspecţi au fost prinşi în timp ce încercau să treacă clandestin frontiera. Aveau la ei un itinerariu cu destinaţia finală Franţa. Dar şi cărţi de ideologie islamică.

Tinerii au crezut că pot trece neobservaţi. De-a lungul frontierei sunt însă vameşi cu câini antrenaţi, iar o cameră cu termoviziune scanează orice mişcare pe o rază de zece kilometri.

Cei doi tineri au fost arestaţi. Unul dintre ei era eliberat condiţionat, după ce a fost condamnat pentru omor. Celălalt, e suspectat şi el de crime grave.
Sursa: Observator

×
Subiecte în articol: România terorism
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close