Antena 3 CNN Actualitate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, sortit pierzaniei. Reabilitarea clădirii nu strârnește interesul firmelor de construcții

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, sortit pierzaniei. Reabilitarea clădirii nu strârnește interesul firmelor de construcții

Clădirile monument ale Constanței par a fi urmărite de un blestem. După celebrul Cazino, clădirea monument care adăpostește Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie devine încet şi sigur, a doua victimă a sistemului defectuos.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, sortit pierzaniei. Reabilitarea clădirii nu strârnește interesul firmelor de construcții
03 Feb 2020   •   17:21

Consiliul Judeţean a deschis deja cea de-a doua procedură pentru restaurarea clădirii simbol din Piaţa Ovidiu, după ce prima licitaţie a fost anulată. Între timp cladirea se degradează, văzând cu ochii.

Valoarea proiectului de reabilitare a clădirii de patrimoniu a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa se ridică la aproape 20 de milioane de lei. Numai că, proiectul bate pasul pe loc si nu pare să prezinte interes pentru firmele de construcţii.

Procedurile pentru cea de-a doua licitație au fost deja demarate. Autoritățile speră ca de această dată să fie cu noroc, pentru că altfel, Consiliul Județean ar putea avea parte de aceeași experiență pe care a avut-o primaria în cazul Cazino.

Victimă a birocrației, cladirea Muzeului de Istorie se degradează pe zi ce trece. Mai grav este faptul că imobilul ar putea deveni un pericol atât pentru angajați cât și pentru turiștii care trec prin centru.

Lucrările de reabilitare și restaurare cuprinse în proiect ar trebui să rezolve în totalitate problemele. Sunt prevăzute intervenții asupra zidăriilor de piatră şi a bolţilor degradate și a spațiilor interioare. La acestea se adaugă lucrări de restaurare ale faţadelor şi acoperişurilor, lucrări de arhitectură, intervenţie asupra stucturii şi lucrări de instalaţii.

Finalizată în 1921, caldirea a fost inițial Palatul Comunal al Constanței, după care, în 1977 a devenit Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. După Cazino, este al doilea cel mai important edificiu al municipiului de la malul mării.

Clădire istorică sortită pierzaniei

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close